Svátek práce: internacionála, potyčky, Remek i Jakeš

Tradičně největší prvomájová manifestace komunistů na pražské Letenské pláni se nesla v duchu nadcházejících evropských voleb a vstupu ČR do EU. Nechyběla však ani kritika vlády a USA. Brněnský mítink komunistů se zase snažili narušit příznivci neonacistických hnutí.

"Je povinností KSČM, jako radikální levice, abychom pracovali ve prospěch sociálně spravedlivější a humánnější Evropy," prohlásil na Letné zhruba před 9000 přítomnými šéf komunistů Miroslav Grebeníček. Podle něj se nemohou komunisté smířit s tím, aby zájmy kapitálu byly nadřazovány zájmům národů a podobu EU určoval neoliberální kapitalismus.

"EU není bohatý strýček, který rozdává na potkání. Co chceme mít, to si budeme muset jako dosud vytvořit," zdůraznil. Zároveň kritizoval vládu, že v rámci reformy veřejných financí vyžaduje od občanů oběti a přitom se vyhazují stamilióny na válečné operace. "Říkám ne Evropě a světu pod protektorátem Washingtonu," prohlásil Grebeníček.

Vyjádřil zároveň víru, že se jednou i Evropě podaří vytvořit společnou zahraniční politiku a vlastní obranyschopnost. "Pokud k tomu dojde, bude NATO konečně následovat Varšavskou smlouvu a Evropa se stane rovnocenným partnerem USA," prohlásil.

Přijel i Remek a Jakeš

Bouřlivým potleskem byl uvítán čs. kosmonaut, dvojka na evropské kandidátce KSČM, nestraník Vladimír Remek. "Je třeba využít možnosti ovlivnit EU jak bychom si přáli," prohlásil z tribuny Remek.

Manifestace komunistů v Praze nebyla narušena žádnými odpůrci. Ti se s tradičním transparentem "Rudá bída" drželi dostatečně daleko. Na Letné byli také předlistopadoví komunističtí funkcionáři Milouš Jakeš a Karel Hofman.

Anarchisti šli na Hrad

Asi tři stovky anarchistů vyrazily po poledni ze Střeleckého ostrova na tradiční pochod hlavním městem směrem do Stromovky. Představitelé pravicových extremistů se také vydali na pochod centrem Prahy až na Pražský hrad. S hlavním průvodem anarchistů se sice nepotkali, u Rudolfina se je však pokusila napadnout osamocená skupinka asi dvaceti levicových radikálů. Policie proto přivolala posily.

Skupina asi 150 pravicových extremistů z Národního sjednocení, která v poledne demonstrovala na Václavském náměstí, se připojila k akci stoupenců Vlastenecké fronty na Staroměstském náměstí. Společně se pak vydali na Pražský hrad.

Tam se objevili s hesly "EU-thanázie národních států", "Ano Evropě, ne Bruselu" a "Vlastní národ nade vše" a přečetli dopis nacionalistických organizací prezidentu Václavu Klausovi. Poděkovali mu v něm za to, že hájí národní zájmy, a vyslovili naději, že v tom bude pokračovat. Poté akce skončila.

Potyčka v Brně

Asi 1500 členů či příznivců KSČM slavilo v Brně Svátek práce na tradičním místě, kterým je park v Pisárkách. Mítink se nesl v duchu nedůvěry v budoucnost ČR v Evropské unii. Po dvou hodinách zakončila mítink Internacionála.

Mítink, kterého se účastnila většina lidí důchodového věku, se v závěru pokusilo narušit asi 30 příznivců neonacistického Národního odporu z Brna, kteří se přes policejní kordon mezi manifestující nedostali. Zůstali na začátku a křičeli protikomunistická hesla, v nichž příznivce a členy KSČM označili za rudé vrahy a zloděje. Poměrně klidnější protikomunistickou manifestaci připravili mladí konzervativci, kteří na pokraji parku jen dávali klidně najevo svůj nesouhlas s politickou bývalé KSČ a nynější KSČM. Sklízeli posměch procházejících lidí s třešničkami na kabátech. "Vůbec neví, co to bylo a jaká byla doba. Nemají vůbec právo říkat, že KSČ byla zločinná organizace," rozčiloval se 76letý Václav Grygera.

Sociální demokraté slaví 1. máj tradičně u Křižíkovy fontány na Výstavišti Praha. Také u nich je hlavním bodem programu představování kandidátů do Evropského parlamentu. Hlavní slovo má předsedkyně pražské organizace ČSSD Petra Buzková. Tradiční součástí oslav je i fotbalový zápas výběru ČSSD s veterány klubu Bohemians.

PETR KNÖTIG, JITKA GÖTZOVÁ

obsah | Česká republika