Třetí pokus o zvolení prezidenta bude 28. února

I příští volba prezidenta bude na parlamentu. Konat se bude v pátek 28. února, dohodli se šéfové parlamentních stran a klubů při čtvrteční večeři ve Sněmovně. Proti byla pouze US-DEU, která chce přímou volbu. ODS zase požaduje alespoň dva kandidáty.

ODS, která již potřetí kandiduje na Hrad Václava Klause, chce, aby kandidáti byli nejméně dva. Pokud koalice nenajde Klausovi protikandáta, budou komunisté uvažovat o vlastním, reagoval šéf KSČM Miroslav Grebeníček. Politici odmítli odpovědět na otázku Práva, zda i při dalším hledání kandidátů má jít o osobnosti mimo politické strany. "Budeme rádi, když získá širší podporu," řekl vyhýbavě premiér a šéf soc. dem. Vladimír Špidla. Místopředseda lidovců Milan Šimonovský doplnil, že na hledání kandidáta je dost času, neboť návrhy stačí podat 48 hodin před volbou. Vládní strany proto předpokládají, že půjdou se společným kandidátem.

Většina pro třetí volbu

Na třetím parlamentním hlasování se shodla většina stran již odpoledne při jednání sněmovního organizačního výboru. S návrhem na její vyhlášení šel také šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) na večerní schůzku reprezentantů všech stran.

Aniž by organizační výbor hlasoval, zazněly již možné termíny další volby a to 14. února, nebo začátkem března. Sociální demokraté navrhují, aby se třetí kolo prezidentské volby uskutečnilo do 30 dnů. Volba prezidenta by se podle nich mohla konat v jednom ze dnů, na který je naplánována schůze Sněmovny. Ta bude zahájena v úterý 18. února. Přímou volbu na jednání hájili pouze unionisté. "Přiznávám, že v téhle chvíli je rozpor uvnitř vládní koalice, pokud jde o přímou volbu," potvrdil novinářům vicepremiér a šéf US Petr Mareš po jednání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem.

ODS chce volit co nejdříve

ODS okamžitou přímou volbu sice také podporuje, ale je proti unii více ochotna ke kompromisu. "My podporujeme volbu přímou, nicméně nebráníme se ani volbě nepřímé. Proces musí být dostatečně rychlý, jak v té volbě přímé, tak ve volbě nepřímé," poznamenal Topolánek s tím, že s Marešem řešili spíše procedurální otázky, než faktické. Návrh novely Ústavy s přímou volbou v předstihu předložili unionističtí poslanci.

Sněmovna ho ale bude moci projednat až na jaře, a ne na schůzi začínající 18. února. Příští týden předlohu ještě posoudí vláda.

US: jen Motejl by nás zviklal

Dnes znovu na Úřadu vlády jednali koaliční partneři. Mareš poté novinářům řekl, že nezná cestu ke společnému kandidátovi a ani ji hledat nebude. "Já hledám cestu k přímé volbě prezidenta. V tuto chvíli není na stole žádný kandidát, který by nás vedl k tomu, abychom svůj postoj změnili," uvedl Mareš.

Pouze pokud by padlo jméno síly Otakara Motejla, US-DEU by zvažovala změnu postoje. "Nedošlo k žádné krizi. Nedošlo k bouchání do stolu ani k bouchání dveřmi," shrnul Mareš schůzku. Také podle místopředsedy lidovců Jana Kasala se neobjevilo nové jméno. "Nemyslete si, že by bylo příliš jednoduché, abychom poté, co v úterý zkrachovala jednání, řekli ve čtvrtek další jméno," řekl novinářům Kasal.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda k tomu uvedl, že již od doby zveřejnění tří kandidátů, kteří následně z volby vycouvali, existuje seznam jmen. Podle Svobody omezili množinu adeptů na tři pouze novináři. "Ani jeden z vás ten seznam určitě neviděl. Vím to. Protože, kdybyste ten seznam viděli, tak víte ještě o dalších jménech," uvedl Svoboda. Přitom sami vládní představitelé dosud hovořili o třech jménech Ivanu Wilhelmovi, Heleně Illnerové a Pavlu Klenerovi.

LUKÁŠ BEK

obsah | Česká republika