Vláda ocenila německé antifašisty, Klaus je proti

Někdejší českoslovenští občané německé národnosti, kteří aktivně vystupovali proti nacismu a zůstali loajální republice, se ve středu dočkali od českého státu ocenění. Symbolicky tak učinila vláda. Vláda lituje toho, že poválečný režim jejich zásluhy neuznal, a omluvila se za způsobená příkoří. S tím nesouhlasí prezident Václav Klaus.

Kabinet zároveň vyčlenil 30 miliónů korun na projekty, které zdokumentují osudy těchto lidí. To ale neznamená, že by Němci, kteří se stavěli proti fašismu, měli dostat nějaké finanční odškodnění.

S návrhem na symbolické ocenění německých antifašistů přišel premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Gesto by se mělo týkat lidí, kteří zůstali republice věrni i po mnichovské dohodě a v době druhé světové války. K nim patřili například němečtí sociální demokraté, komunisté či katoličtí kněží. Po osvobození pak často doplatili na princip kolektivní viny, který byl uplatněn na všechny Němce.

Po druhé světové válce zůstalo v tehdejším Československu zhruba 200 000 Němců. Byl jim zkonfiskován majetek a byli zbaveni československého občanství. Dostali je až po roce 1953. Na Němce bez občanství se vztahovala pracovní povinnost. Z platu se jim srážela pětina, která se do výpočtu důchodu nezahrnovala. Mají tak nyní nižší penze.

Klaus: je to chyba

Prezident Václav Klaus pokládá krok vlády za chybný a zbytečný. Podle něj jen znovu otvírá už jednou uzavřenou historickou debatu.

"Prezident republiky současně vyjadřuje znepokojení nad tím, že text této sporné deklarace ani ministerstvo zahraničí ani vláda s hlavou státu nekonzultovalo," sdělil Klausův mluvčí Petr Hájek.

Klaus také připomněl, že podle historiků se skupina českých Němců, kteří se stavěli proti fašismu, jen těžko přesně dohledává. Není tedy jasné, komu přesně je gesto určeno.

Průzkum: vztahy obou zemí jsou dobré

Podle průzkumu agentury STEM vnímají čtyři pětiny Čechů česko-německé vztahy jako dobré. Trochu je kazí jen vztahy se Sudetskými Němci. Jako vážný problém to vnímají dvě pětiny dotázaných. Průzkum provedla agentura STEM. Velmi pozitivně lidé vnímají oficiální vztahy obou zemí.

Dobrý náhled na soužití obou zemí stoupá s dosaženým vzděláním. Optimističtější jsou příznivci ODS a KDU-ČSL, ale i příznivci KSČM je označili za dobré v 70 procentech případů.

Starší lidé častěji vnímají nebezpečí ze strany sudetských Němců. Tři čtvrtiny lidí si myslí, že jejich poválečný odsun byl spravedlivý a majetkové odškodnění nepřipadá v úvahu. Jednoznačně kriticky se k odsunu staví 5 procent lidí.

NOVINKY

obsah | Česká republika