ČR v Asii postaví školu a osadu

První projekty na obnovu oblastí jihovýchodní Asie, které připravují české humanitární organizace, už mají konkrétní podobu. Výtěžek z českých veřejných sbírek poslouží například k výstavbě nové školy a obnově rybářské osady v Thajsku.

Rybářům chtějí organizace pomoci i na Srí Lance. Prostředky budou nadále využívány rovněž na nákup zdravotnického materiálu, léků nebo potravin.

Na dvou konkrétních rozvojových projektech v thajském Phuketu už začne pracovat nadace ADRA. Jedním je rekonstrukce místní školy, která byla těsně před zemětřesením nově otevřena. "Vláda na to dává 50 procent prostředků, polovinu, asi 2,7 miliónu korun, dáme my," řekl Právu šéf nadace Vítězslav Vurst.

Práci budou provádět místní řemeslníci. "My tam budeme mít pouze člověka, který bude kontrolovat fakturaci, aby nedošlo k promrhání peněz," dodal Vurst. Ve stejné oblasti se nadace chystá pomoci také rybářům, kterým přílivová vlna zničila obydlí a odnesla lodi. "Když jim pomůžeme k lodím, budou na humanitární pomoci nezávislí," uvedl Vurst.

Vybudují vodovod

Třetím projektem by měla ADRA pomoci jednomu z thajských ostrovů, na kterém vlna zničila vodovod. "Zde budeme dělat projekt dodávky sladké vody, protože tam nyní je pouze voda slaná," poznamenal Vurst. V pátek se má vrátit pracovník nadace s podrobnými informacemi.

Na Srí Lance rybářům pomůže Česká katolická charita především v osadách na jihu a severovýchodě ostrova, které jsou ovládány separatistickou skupinou Tamilští tygři. "Není možné zastírat, že (místní) vláda bude brát tyto oblasti až na druhém místě, tudíž chceme pomoc nějak vyvážit," sdělil Vojtěch Rálek z charity.

Na ostrov v úterý také dorazil pracovník organizace Člověk v tísni. Společnost se chce soustředit na obnovu domů a zdravotnické infrastruktury a hodlá pomoci obyvatelům s tradičními způsoby obživy.

Na kontech veřejných sbírek se shromáždilo už více než 95 miliónů korun. Česká vláda uvolnila na pomoc Asii 15 miliónů korun, dalších 200 miliónů chce poslat na dlouhodobé rozvojové programy.

K pomoci lidem, kteří přežili v Asii zemětřesení a následné přílivové vlny, vyzval včera předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na první schůzi horní parlamentní komory. "Nezapomeňme na nejméně 150 tisíc obětí. Těm však bohužel nikdo nemůže pomoci. Pomozme těm, kteří přežili," prohlásil.

Zároveň připomenul, že Senát se jako jeden z prvních rozhodl založit konto na pomoc postiženým. Vybrané peníze už mají svůj cíl v podobě mobilní dětské nemocnice. Obecně prospěšná společnost Hand for Help ji hodlá vyslat mezi 10. až 15. lednem na Srí Lanku. Sirény a zvony se včera rozezněly v poledne v České republice stejně jako v celé Evropě jako výraz úcty k obětem ničivého zemětřesení a vlny tsunami. Vlajky vlály na půl žerdi a někteří občané ve 12 hodin třemi minutami ticha uctili mrtvé.

Český rozhlas na desítky vteřin přerušil vysílání. Stejně jako tři celoplošné televize. Nova odvysílala tříminutový charitativní spot s čísly kont na pomoc postiženým. Prima připomenula děsivou událost sestřihem dokumentárních záběrů. Smuteční klip uvedla i ČT. V pátek v 17 hodin proběhne v katedrále svatého Víta ekumenická tryzna, které se má zúčastnit celá vláda.

Třemi minutami ticha uctila památku obětí tsunami včera v poledne celá Evropská unie. Z Česka byl ceremonii v Bruselu přítomen Jan Kohout, velvyslanec při EU, a europoslanec Josef Zieleniec. Na tři minuty se v Bruselu zastavila i doprava.

Kromě českých zástupců stanuli na Schumannově náměstí uprostřed bruselské evropské čtvrti čtyři komisaři, předseda europarlamentu Josep Borrell, lídři hlavních poslaneckých frakcí EP, velvyslanci členských států i zástupci belgické vlády. Předseda Evropské komise José Barroso byl v té době na cestě do Jakarty, kde se zúčastní dnešní konference Sdružení zemí jihovýchodní Asie.

"Říkává-li se, že Češi jsou sobci, tak tentokrát prokázali, že tomu tak není. Mám z toho dobrý pocit," řekl Kohout. Podle Zielence je typické nejen pro ČR, že občané mezi sebou vybrali více peněz, než kolik byly ochotny uvolnit vlády.

(dan, gő), PRÁVO

obsah | Česká republika