Další asteroid nese český název

Osm km v průměru má asteroid č.19364, planetka Semafor mezi Marsem a Jupiterem. Lenka Šaromová z ondřejovské hvězdárny ho objevila 21. září 1997. Od té doby se vleklo řízení na uznání jejího "mateřství". Nyní využila práva sama planetku pojmenovat a na počest zakladatelů legendární pražské scény Suchého a Šlitra létá nyní kolem Slunce Semafor.

Na dotaz Suchého, jestli náhodou vesmírný Semafor není obydlený, odpověděla jeho stvořitelka, že toto vesmírné smítko vzdálené kolem 200 milionů kilometrů od Země může být sice v dálné budoucnosti navštíveno, nemá však atmosféru ani gravitaci, takže jestliže si na planetce např. někdo poskočí radostí, zmizí navždy v hlubinách všehomíra.

Vesmírem se prohání Krokovy dcery, Vaculík nebo duo V&W

Přítomen slavnostní imatrikulaci dalšího českého vesmírného jména byl také astrofyzik Jiří Grygar, který potěšil současné protagonisty téměř již pětačtyřicetiletého divadla také sdělením, že vesmírný Semafor má šanci být uchován na čilé oběžné dráze ještě několik miliard let.

Z asi 40 tisíc známých planetek má jich asi 500 vztah k Česku. Na obloze můžeme tedy špičkovým dalekohledem spatřit nejenom Tetu, Kazi nebo Libuši, ale také Formana, Vaculíka, Eskymo Welzela, Beňáčkovou nebo Voskovcewericha.

O jejich objevitelích a vesmírných osudech lze nalézt podrobné informace na internetové adrese www.planetky.astro.cz.

JIŘÍ P. KŘÍŽ, FLASHNEWS

obsah | Česká republika