Český mistr pobil mistry světa

Patnáct mistrů světa stanulo na startu včerejšího Světového poháru cyklokrosařů v Táboře. A vyhrál mistr český - Kamil Ausbuher! I když i on světový titul má, juniorský z roku 1993... "Cítil jsem se výborně. Špice moc nechtěla jet, tak jsem to zkusil a Dlask zavřel skupinu. Bez něho bych nevyhrál," těšil se 29letý Ausbuher ze životního úspěchu.

Před dvěma týdny triumfoval v prvním díle Světového poháru Mlynář, i teď zaskočil Čech početnou armádu nepřemožitelné belgické velmoci. "Co se dá dělat, prostě byl nejlepší," krčil rameny včera třetí Erwin Vervecken, který na stejné trati získal před třemi lety světové zlato. Úřadující šampion Wellens dokonce vzdal. Stejně jako defektem a vleklým vyšetřováním dopingu zlomená legenda De Clercq.

Marná belgická stíhačka

Ausbuher vypálil jako střela už na startu. Do terénu zamířil ze silnice na čele pelotonu 59 jezdců.

Utrhnul se však až ve čtvrtém z devíti okruhů. Získal půlminutový náskok a s tváří zkřivenou bolestí točil těžké převody. "Začalo mě píchat v boku, chvíli jsem si musel orazit. Ale kontroloval jsem situaci," říkal. V předposledním kole ještě odrazil strhující stíhačku frekvenčně šlapajícího Vanthourenhouta z elitní stáje Quick Step. "Honil jsem ho, honil, honil - marně," mračil se Belgičan.

Za nimi se v rychlém tempu přeskupovaly skupiny. Na táborském poli se však vedla jen belgicko-česká bitva. Bylo teplo, svítilo slunce a u rybníka Komora zpívaly tisíce fanoušků. "Trať vyschla, ale stejně byla těžká," říkal Ausbuher. "Tahal jsem fest."

A pak se jeho tvář znovu rozzářila. "Vidíte, i Belgáni se dají porazit."

Další Čechy brzdily nesnáze

Češi v Táboře statečně bojovali navzdory nesnázím. Mlynářovi, jedoucímu po úvodním triumfu sezony v duhovém dresu lídra světového žebříčku, se po startu zasekl řetěz. Neúprosně se rval a ve finiši dojel na 7. místě. "Ve členitém terénu se ve skupině špatně předjížděli pomalejší jezdci," mračil se.

Stejně jako při premiéře v Belgii srazil mladšího Šimůnka ze špice defekt - rozbil zadní kolo. "Vepředu by byl taky," pravil reprezentační kouč Petr Klouček.

TOMÁŠ NOHEJL

obsah | Česká republika