Barmští disidenti se poučí v Česku

Česko navštívil exilový premiér Barmy Sein Win, bratranec známé legendární disidentky Do Aun Schan Su Ťij, nositelky Nobelovy ceny míru.

Všechny v Praze nejvíce zajímalo, jak se daří Su Ťij, kterou vojenská diktatura drží od roku 1990 s několika přestávkami v domácím vězení. "Zdravotně je podle našich zpráv v pořádku. Ale je vězněna v obrovské izolaci, to nám dělá starosti. Nedostal se k ní ani zvláštní velvyslanec OSN," odpovídalWin.

Jeho cesta do České republiky, kde se setkal s ministrem zahraničí Svobodou i předsedy obou parlamentních komor Pithartem a Zaorálkem, měla úspěch.

Příští rok totiž bude v Praze mezinárodní konference o tom, jak pomoci chudému státu na jihovýchodě Asie, jehož obyvatelé trpí pod jedním z nejtotalitnějších režimů současného světa. "Konference by měla navrhnout, co má dělat Evropská unie, aby lépe pomohla k nástupu demokracie v naší země," řekl premiér Win, který žije v exilu ve Spojených státech.

Unie zatím schválila obchodní sankce proti Barmě, které mají poškodit tamější diktaturu. Její státy nesmějí do Barmy vyvážet některé strategické suroviny a odsud zase dovážet drahokamy či rybářské výrobky, jejichž prodej je významným příjmem vojenského režimu.

V Praze však bude nejen konference: barmští disidenti kromě ní také velmi stojí o setkání s bývalými českými disidenty. Takovou schůzku skutečně včera přislíbil zařídit předseda Senátu Petr Pithart, sám bývalý disident. "Chceme se od vás poučit a zlepšit svou činnost," podotkl premiér SeinWin.

"Nejbuddhističtější země planety" strádá pod vojenskou juntou už přes čtyřicet let. Když generálové v roce 1990 výjimečně povolili volby, drtivě vyhrála opoziční Národní liga pro demokracii v čele se Su Ťij. Ale vojáci stejně výsledky voleb nakonec neuznali. Odmítli předat moc, naopak reagovali brutálními represemi.

VÁCLAV DOLEJŠÍ

obsah | Česká republika