Jan Baťa nebyl kolaborant, hájí rodina příbuzného

Dcera Jana Antonína Bati Edita se snaží očistit jméno svého otce. Československý Národní soud ho v roce 1947 potrestal za chování během druhé světové války. Editě Baťové de Oliveira vadí především to, že je její otec, který zlínské obuvnické impérium převzal v roce 1932 po svém bratru Tomášovi, stále označován za kolaboranta. Její právníci proto chtějí v nejbližší době požádat o obnovu procesu s Baťou. "Očekávám, že žádost podáme do konce roku," řekl Marek Belza, který v Česku zastupuje zájmy brazilské větve rodiny Baťů.

Edita Baťová ve svém prohlášení uvádí, že její otec během války "finančně podporoval exilovou vládu presidenta Edvarda Beneše". Což ostatně dokazují i archivy. "Jan Baťa byl osobně pod pseudonymem a skrze Světovou organizaci Baťa největším přispěvatelem československého protinacistického odboje," dodává dcera podnikatele.

Soud s Baťou byl podle jeho dcery nespravedlivý a jeho "účelem byla konfiskace majetku v tehdejším Československu". Nejdříve byl Baťa obviněn, že s nacisty plánoval vystěhování Čechů do Patagonie. To se ovšem neprokázalo.

LIDOVKY

obsah | Česká republika