Vesnicí roku se staly Bořetice na Břeclavsku

Vítězem letošního ročníku soutěže Vesnice roku se stala obec Bořetice na Břeclavsku v Jihomoravském kraji. Odborná porota ji ocenila například za bohatý společenský život, upravenost obce a nápadité využití vinařské oblasti. Obec získá milion korun z dotačního programu ministerstva pro místní rozvoj. "Je to ocenění 15 let práce většiny obyvatel," řekl starosta Bořetic Václav Petrásek.

"Bořetice dokázaly využít své vinařské oblasti k tomu, aby ji nějakým nadstandardním způsobem zhodnotily," prohlásila ředitelka soutěže Jaroslava Dvořáková, která je zároveň starostkou obce Vilémov na Havlíčkobrodsku. Vilémov vyhrál soutěž v roce 2003.

"Vítězná obec může dostat finanční injekci v celkové výši milion korun. Vítězové krajských kol přitom dostávají půl milionu korun. Vítězi celostátní soutěže se ten půl milion korun do toho započítává," řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Dvořáková upřesnila, že uvedený milion korun je udělován formou dotace.

Obce tedy podle ní musí další milion ze svého přidat a zrealizovat za tyto peníze konkrétní projekty. Petrásek očekává, že vítězství přiláká do Bořetic i celého regionu turisty. "Určitě to přispěje ke zviditelnění a pomůže zdejším malým vinařům," míní starosta.

Právě propagace regionu je cílem i tamní recesistické nezávislé republiky Kraví hora, jejíž aktivity zaujaly porotu. Milion korun chce starosta použít hlavně na opravu chodníků a vozovek. Na příští rok plánuje obec také obnovu bývalého rybníka.

Na druhém místě skončila obec Petřvald na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji, bronzová pozice patří obci Šárovcova Lhota na Jičínsku v Královéhradeckém kraji. Ke druhému místu v soutěži se váže odměna 900.000 korun, ke třetímu 800.000 korun, řekl Martínek.

Petřvald se do soutěže přihlásil poprvé. "Nic speciálního jsme nepřipravovali," podotkl starosta Vojtěch Myška. Podle něj pomohl obci k ocenění především čilý společenských život, řada pěkných zákoutí a práce místních spolků. Během roku se v obci koná řada akcí, například závody na horských kolech či pochod za zdravím nazvaný Petřvaldská šerpa, dodal. Starosta Šárovcovy Lhoty Liboslav Knězáček tvrdí, že k umístění přispěla především soudržnost místních lidí. Získané prostředky věnuje obec zřejmě do úprav budovy školy, kde by mohly vzniknout malometrážní byty. "Kdyby nějaké peníze zbyly, tak bychom u tenisových kurtů rádi vybudovali ještě hřiště pro volejbal a lepší zázemí," řekl Knězáček.

Bořetice vyhrály v konkurenci dalších 13 obcí, které se dostaly do celostátního finále jako vítězové krajských kol. Celkem se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 263 obcí, což bylo o 25 více než loni.

Loňským vítězem byl Kovářov na Písecku v Jihočeském kraji. Člen představenstva Svazu měst a obcí Josef Bezdíček řekl, že dnes již obce pochopily, že projekt Vesnice roku není soutěží o peníze, ale soutěží v tom, co obce dokázaly. "Nejenom co se týká výstavby, ale v tom společensko-kulturním životě," řekl.

Komise hodnotila obce v okruzích jako jsou koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, péče o veřejná prostranství a péče o krajinu. Komise mohla dále udělit také modrou stuhu za společenský život, bílou stuhu za činnost mládeže, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí. Kromě těchto ocenění mohla krajská komise udělit diplomy za vzorné vedení obecní knihovny, za vzorné vedení kroniky, za rozvíjení lidových tradic a za kvalitní květinovou výzdobu v obci. Vyhlašovatelé soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo pro místní rozvoj.

ČTK

obsah | Česká republika