Grossova vláda se rozroste

Vláda Stanislava Grosse se rozšíří, bude mít 18 členů. Novým ministrem bez portfeje zodpovědným za legislativu má být někdejší ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš. Nabídku na post vícepremiéra pro ekonomiku přijal Martin Jahn z vládní agentury CzechInvest.

Někdejší kandidát na prezidenta Jaroslav Bureš, o němž se spekulovalo jako o jednom z místopředsedů vlády Stanislava Grosse, bude zřejmě pouze ministrem bez portfeje zodpovědným za legislativu. "Jeho nadřízeným má být vicepremiér a šéf unie Pavel Němec," řekl dnes místopředseda US-DEU Svatopluk Karásek.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach řekl, že se ještě uvažuje o výměně unionisty Vladimíra Mlynáře na ministerstvu informatiky. Rozhodnout o jeho případném nástupci by mělo širší vedení US-DEU dnes večer.

Vicepremiérem pro ekonomiku by se měl v nově sestavované vládě stát dosavadní šéf vládní agentury CzechInvest Martin Jahn. "Dostal jsem nabídku od premiéra a přijal jsem ji," řekl.

Ve Špidlově vládě byl vicepremiérem bez vlastního ministerstva bývalý předseda unionistů Petr Mareš. Spekulovalo se o tom, že jej nahradí Bureš. Oddělením vicepremiérské funkce a ministerstva bez portfeje tak vzniká v novém kabinetu o jedno křeslo navíc. Vláda má tedy mít 18 členů.

ČSSD ještě nemá jasno v obsazení ministerstev

Předsedové a místopředsedové koaličních stran se ráno sešli ve Strakově akademii, aby podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska "dopilovali" společný program. "Byla to taková redakční rada," řekl Kalousek. Dohodu o vládní spolupráci mají unionisté, sociální demokraté a lidovci podepsat v pondělí v 10:00 v Poslanecké sněmovně. Dosud není jasné obsazení míst v resortech spravovaných sociálními demokraty. Gross si nechává na rozmyšlení ještě víkend, během něhož zasedne Ústřední výkonný výbor ČSSD.

"Uvažuje například o výměně ministra zemědělství Jaroslava Palase. Podle některých zdrojů se vede v sociální demokracii o toto ministerstvo tvrdý boj. Podle spekulací by mohl Palase v čele resortu vystřídat poslanec Ladislav Skopal. Ministerstvo zdravotnictví prý s největší pravděpodobností bude vést šéfka sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Milada Emmerová. O místní rozvoj by se měl starat poslanec Radko Martínek, ještě stále padá i jméno pražského komunálního politika Jiřího Paroubka a dalších politiků z regionů.

Jisté údajně ještě nemá ministerstvo vnitra šéf civilní rozvědky František Bublan, o místo se uchází také první náměstek ministra vnitra Miloslav Koudelný. Průmysl a obchod má vést ekonomický expert sociální demokracie Jan Mládek. Ten míří dnes spolu s Miladou Emmerovou do Prahy.

Už ve čtvrtek lídři koalice oznámili, že místopředsedy vlády budou Zdeněk Škromach za ČSSD, Milan Šimonovský za KDU-ČSL a Němec.

Gross se brání výtkám

Čerstvý premiér se brání výtkám, podle nichž nedostál slibu, že kabinet staronové koalice projde velkou obměnou. "Ve vládě se objeví minimálně šest sedm nových tváří, a to lze těžko považovat za něco, co by nebyla změna. Pokud někdo předpokládal, že tu bude 15 členů nové vlády, může být zklamán," řekl Českému rozhlasu. Nejde podle něho jen o personální záležitosti, jde i o programové věci, systém vlády a program.

Unionisté se opět dostanou do vedení sněmovny

Při sestavování nové vlády si rozhodně nepohoršila Unie svobody. Kromě vlivného ministerstva obrany, které povede Karel Kühnl, rozšíří také vedení poslanecké sněmovny. Vyplývá to z textu koaliční smlouvy.

Podle dokumentu zůstanou stranám staronové vlády v Poslanecké sněmovně ty výbory, komise a delegace, kterým dosud předsedaly. Podle smlouvy "strany podpoří volbu předsedy a šesti místopředsedů Poslanecké sněmovny tak, že ČSSD připadne funkce předsedy a jednoho místopředsedy, KDU-ČSL jednoho místopředsedy a US-DEU rovněž jednoho místopředsedy". Dosud mají zastoupení v čele sněmovny z vládních stran pouze socialisté a lidovci.

Unionisté měli zastoupení v čele sněmovny během vlády Vladimíra Špidly. Někdejší šéfka US-DEU Hana Marvanová ale na tuto funkci rezignovala už v září roku 2002 kvůli sporům o finanční politiku vlády. Později opustila i poslanecké lavice. Sociální demokraté ani lidovci po jejím odchodu z místopředsednické funkce neměli zájem zvolit jejího nástupce, i když si to unionisté přáli.

NOVINKY

obsah | Česká republika