Zlatý míč ČR získal brankář Petr Čech

Reprezentační brankář Petr Čech poprvé triumfoval v novinářské anketě Zlatý míč České republiky. Třiadvacetiletý fotbalista na pomyslném trůnu vystřídal pětinásobného vítěze Pavla Nedvěda, který skončil v devátém ročníku na druhém místě. Čech obsadil první místo s náskokem 520 bodů právě před Nedvědem a suverénně kraloval i brankářské anketě o Cenu Ivo Viktora.

Třetí skončil nejlepší střelec loňského mistrovství Evropy a čerstvý vítěz Ligy mistrů v barvách Liverpoolu Milan Baroš, který za Nedvědem zaostal o 73 bodů. Čtvrté místo obsadil nejlepší střelec v historii národního mužstva Jan Koller, který na jaře získal třetí největší počet hlasů a polepšil si oproti podzimu o dvě příčky.

O jednu pozici na páté místo klesl Marek Jankulovski z italského Udine, jenž bude od nové sezony hájit barvy AC Milán. Za ním se umístil Kollerův spoluhráč z Dortmundu Tomáš Rosický.

Nejlepším trenérem v anketě, jejíž výsledky byly dnes vyhlášeny v Praze, se stal kouč národního týmu Karel Brückner. Cenu Rudolfa Vytlačila obdržel po roční pauze, loni skončil druhý. Anketu Objev sezóny vyhrál útočník Roman Bednář z týmu ligového nováčka z Mladé Boleslavi.

V anketě bodovalo celkem 52 fotbalistů, pořadí s jedním bodem uzavírají Radek Bejbl a Richard Culek. Dvaatřicet jich v současné době působí v zahraničních klubech, dvacítka hraje v domácí lize. Největší zastoupení v anketě má se šesti hráči Sparta, dále se v pořadí objevili čtyři slávisté a po třech zástupcích mají Liberec a Teplice.

Petr Čech prožil v dresu Chelsea Londýn a české reprezentace fantastický rok. S Chelsea vyhrál anglický titul, získal Ligový pohár a dostal se až do semifinále Ligy mistrů. S národním týmem se probojoval do semifinále mistrovství Evropy a je velkou oporou v zápasech kvalifikace mistrovství světa.

Výsledky ankety Zlatý míč ČR - sezóna 2004/05:

1. Petr Čech (Chelsea) - 2483 bodů

2. Pavel Nedvěd (Juventus) - 1963

3. Milan Baroš (Liverpool) - 1890

4. Jan Koller (Dortmund) - 1339

5. Marek Jankulovski (Udine) - 1215

6. Tomáš Rosický (Dortmund) - 1017

7. Karel Poborský (Sparta) - 587

8. Vladimír Šmicer (Liverpool) - 511

9. Jan Polák (Liberec) - 503

10. Vratislav Lokvenc (Bochum) - 493

NOVINKY

obsah | Česká republika