Špidla konečně našel ministra spravedlnosti

Po třech měsících usilovného pátrání, našel premiér Vladimír Špidla vytouženého ministra spravedlnosti. Předseda vlády dnes potvrdil, že navrhne prezidentovi, aby novým ministrem jmenoval advokáta Karla Čermáka.

Osmašedesátiletého právníka, někdejšího šéfa České advokátní komory, se Špidla rozhodl navrhnout po konzultaci s vedením ČSSD. Jeho jmenování prý Špidla okrajově konzultoval i s prezidentem Václavem Klausem.

"Je to úspěšný předseda advokátní komory, nezávislý a nestranný, který se orientuje ve všech oblastech justice a je uznávaný ve svém oboru," řekl novinářům premiér. Předpokládá, že Čermák by mohl na ministerstvo nastoupit asi v půli září. Před tím musí ukončit fungující advokátní praxi.

Premiér řekl, že ve hře byl i sociálnědemokratický poslanec Zdeněk Koudelka, Špidla však údajně nechtěl, aby se mu hromadily funkce - vedle poslanecké ještě ministerská.

Nabídka která se (ne)odmítá

Již před několika dny Karel Čermák potvrdil, že nabídku od premiéra dostal. Uvedl také, že ji s největší pravděpodobností neodmítne. "Mohu potvrdit tolik, že jsem panu premiérovi Špidlovi řekl, že jsem ochoten nebo připraven ke spolupráci, jakou by v oblasti práva potřeboval," řekl Čermák. "On se mě na toto zeptal a já jsem to neodmítl," dodal.

Čermák sám se vstupu do politiky nebojí. "Moje představa není, že vstupuji do politiky navěky a neodvolatelně. Mně je 68 let. Jako advokátovi mi samozřejmě hrozí to, že na nějakou dobu bych musel přerušit svou praxi," podotkl

Křeslo ministra dříve odmítli první náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk i předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Českobudějovický advokát Vladimír Papež zase neunesl mediální kampaň, která, jak řekl, se proti němu po zveřejnění jeho kandidatury rozpoutala. Spekulovalo se také o poslancích Zdeňku Koudelkovi nebo Stanislavu Křečkovi.

Nového ministra spravedlnosti začal Špidla hledat poté, co se Pavel Rychetský stal soudcem Ústavního soudu. Hledání zabralo Špidlovi tři měsíce.


Kdo je Karel Čermák

Kdo je Karel Čermák Podle publikace Kdo je kdo nikdy nebyl členem žádné politické strany. Někdejší předseda České advokátní komory nyní působí v pražské advokátní a patentové kanceláři Čermák Hořejš Myslil. Jeho oborem je především právo duševního vlastnictví, patenty, ochranné známky, arbitráže, mezinárodní právo a smlouvy. Je také rozhodcem u mezinárodního arbitrážního soudu ve Vídni a u Obchodní a průmyslové komory ČR v Praze, působí i jako soudní tlumočník angličtiny a němčiny.

Karel Čermák se narodil 13. září 1934 v Praze. Vystudoval práva na Karlově univerzitě, titul doktor práv získal v roce 1965. V letech 1968 až 1970 byl předsedou Městského sdružení advokátů v Praze. V čele České advokátní komory stál v letech 1990 až 1993 a 1996 až 2002.

Čermák je od roku 1963 ženatý. Jeho manželka a syn Karel se také věnují právu. Čermák, který kromě angličtiny a němčiny ovládá i francouzštinu a ruštinu, je mimo jiné nositelem rakouského státního vyznamenání Za zásluhy o Rakouskou republiku. V roce 2000 vydal sbírku esejů Advokacie & úvahy souvisící, ve které se s filozofickým nadhledem zabývá advokátní profesí. Mezi jeho zájmy patří literatura a vážná hudba.

(Iln), LIDOVKY

obsah | Česká republika