Šéf slovenského podsvětí Černák zatčen v Praze

Sem patri cely clanekČeská policie zatkla v sobotu ráno v Praze šéfa slovenského podsvětí Mikuláše Černáka, který byl dva týdny na útěku. Slovenský nejvyšší soud totiž 19. března 2003 změnil rozhodnutí krajského soudu v Trenčíně o jeho podmíněném propuštění z vězení a Černák si měl odsedět zbytek svého osmiletého trestu za vydírání.

Černáka zadrželi policisté po několikadenní operaci na parkovišti benzinové čerpací stanice v Praze-východ Klíčanech, během rychlého zásahu nekladl překvapený Černák odpor, informovala mluvčí Policejního prezidia Blanka Kosinová. Čeští policisté zjistili, že se Černák pohybuje na území republiky a je napojen na ruskojazyčný organizovaný zločin, dodala mluvčí.

Zadržení Černáka odpoledne potvrdili ministři vnitra Vladimír Palko a spravedlnosti Daniel Lipšic na společné tiskové konferenci. Podle nich zadržela Černáka speciální jednotka české policie v sobotu ráno. "Akce byla výsledkem aktivní spolupráce slovenské a české policie. O pohybu Černáka jsme měli informace už před dvěma týdny. Do Česka proto vycestovali příslušníci speciální policie," uvedl Palko.

Mezinárodní zatykač nebyl podle Lipšice vydán, aby Černáka neupozornili na připravovanou akci. "Černák byl zadržen na základě žádosti o vzatí do vazby na území jiného státu. V předběžné vazbě může zůstat maximálně 40 dní, ale mezi tím vydáme mezinárodní zatykač, na základě kterého požádáme o vydání Černáka na Slovensko. Předpokládám, že česká strana nebude jeho vydání prodlužovat," uvedl Lipšic.

Chovatel tygrů

Černáka propustili z vězení 29. listopadu 2002, když si odseděl přes polovinu trestu. Ministr spravedlnosti Daniel Lipšic však v únoru 2003 v této věci podal stížnost k Nejvyššímu soudu.

Černák se dostal do vězení v roce 1997 jako doposud nejvyšší představitel slovenského podsvětí. Jeho aktivity vyvolávaly hrůzu především na středním Slovensku, kde působila jeho soukromá bezpečnostní služba. Bylo veřejným tajemstvím, že od místních podnikatelů vybíral tzv. výpalné za ochranu.

Byl obviněn z vraždy

Černák původně čelil obvinění z vraždy polského podnikatele Grzegorze Szymanka. Soud ho odsoudil k 15 letům vězení. U Nejvyššího soudu však korunní svědek několikrát změnil výpověď a další ze svědků byl v průběhu procesu zavražděn. Nakonec byl Černák shledán vinným pouze ve věci vydírání a dostal osm a půl roku. Černák byl po téměř pětiletém pobytu za mřížemi koncem listopadu 2002 propuštěn z věznice v Ilavě. Slovenské podsvětí to oslavilo provokační jízdou luxusních limuzín kolem budovy věznice.

Loňské propuštění Černáka nedalo nejvyšším slovenským představitelům několik měsíců spát. Někteří se obávali mst mafie a jejich posílená ochranka byla ve střehu. Jiné trápilo, že mafián se tak lehce dostal z vězení. Premiérovi Mikuláši Dzurindovi nahrála náhoda, když se na Silvestra lyžoval v Tatrách na stejném svahu, jako Černák. U vleku byl Dzurinda svědkem toho, že Černák si nevhodným způsobem vynucoval přednost. Premiér se rozhodl podat na Černáka trestné oznámení za výtržnictví. "Byl jsem svědkem toho, jak Černák terorizuje obyvatelstvo a nemohl jsem to nechat bez povšimnutí," odůvodnil svůj neobvyklý krok Dzurinda.

Tento pokus dostat Černáka zpět za mříže nevyšel, protože prokurátor zhodnotil jeho počínání pouze jako přestupek.

Zažádá v Česku o politický azyl

v pondělí řekl soudce pražského městského soudu Petr Braun, který Černáka v sobotu odpoledne vyslýchal a poté vzal do vydávací vazby, již při svém výslechu na policii Černák uvedl, že žádá o politický azyl v Česku. "Když mi Černáka v sobotu odpoledne přivezli na soud, tak mi tuto svoji žádost zopakoval," řekl Braun.

Podle jeho vyjádření Černák považuje postup slovenské strany, která jej chce opět umístit do vězení, z něhož byl před tím podmíněně propuštěn, za nezákonný a protiústavní.

Soudce se proto rozhodl, že Černákovu výpověď spolu s usnesením o jeho vzetí do vydávací vazby zašle rovněž odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, aby se touto záležitostí zabýval.

Pokud bude zahájeno azylové řízení, oddálí se tak Černákovo případné vydání na Slovensko. České orgány totiž nemohou Černáka na Slovensko vydat, dokud toto řízení nebude ukončeno.

IVAN VILČEK, IVANA CIHLÁŘOVÁ, NOVINKY

obsah | Česká republika