V Eurovizi poprvé vystoupí i Češi

Evropského hudebního klání o nejlepší skladbu roku se napřesrok kromě desítek dalších zemí zúčastní i Česká republika. Soutěž Eurovize, společný podnik veřejnoprávních televizí v Evropě, probíhá každoročně již více než padesát let. Česko se jí zúčastní vůbec poprvé.

Národní kolo plánuje Česká televize uvést začátkem března 2007. O tom, kdo bude reprezentovat Česko v mezinárodním finále, rozhodnou podle dramaturga ČT Radima Smetany diváci svými hlasy v rámci sobotního zábavního večera na obrazovce České televize.

Padesátiletá tradice

Mezinárodní soutěž Eurovize vznikla v polovině padesátých let, inspirovaná písňovým festivalem v italském San Remu, jako pokus sjednotit poválečnou Evropu hudbou. První kolo proběhlo v roce 1956 ve švýcarském Luganu za účasti sedmi zemí. Letos jich bylo téměř čtyřicet. A tříhodinový finálový koncert vysílaný z řeckých Atén sledovalo na sto milionů diváků.

Soutěž dala v minulosti vyniknout řadě do té doby méně známých interpretů a skupin - nejvzpomínanějším je v tomto ohledu rok 1974, který přinesl švédské čtveřici ABBA za skladbu Waterloo vítězství a následně celosvětový úspěch. Z Čechů se dosud v soutěži objevil jediný: v roce 1968, kdy bylo finále poprvé přenášeno barevně, jím byl Karel Gott. Ten však tehdy s písní Tausend Fenster reprezentoval Rakousko.

Dvaapadesátý ročník, který příští rok vyvrcholí dvěma květnovými koncerty ve finských Helsinkách, tak bude pro Česko premiérový.

"Řadu let se snažíme do této prestižní soutěže dostat, vstup byl ale dosud příliš finančně náročný," řekl LN dramaturg Smetana. Jak doplnil, předvýběr deseti soutěžních písní pro národní finále provede Česká televize, a to zřejmě na základě žebříčku nejhranějších skladeb v rádiích, který pravidelně sestavuje tuzemská pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

"Není to soutěž o nové zpěváky, v březnovém finále naopak zaznějí skladby, které budou mít lidi už naposlouchané," přiblížil Radim Smetana. Do nominací se mají dostat nahrávky vydané nejdříve 1. října 2006.

Z nich pak první sobotu v březnu 2007 diváci prostřednictvím emailu a mobilních telefonů vyberou, kdo z českých zpěváků či skupin bude zemi zastupovat v mezinárodním klání.

V něm přidělují diváci ze všech zúčastněných zemí televizním hlasováním body interpretům, kteří je zaujali nejvíce. Nesmí však hlasovat pro soutěžící z vlastního státu.

Podle dramaturga Smetany je soutěž nejen příležitostí pro hudebníky představit se mezinárodnímu publiku, ale nabízí se i jako téma pro doprovodné programy jednotlivých národních televizí: "Zahraniční vysílatelé si například zvou do svých hudebních pořadů soutěžící z jiných států."

Velký zájem samotných diváků potvrzují Smetanovy zkušenosti z posledních dní. "Týdně se mi ozývají dva tři fan kluby s žádostmi o podrobnější informace," říká dramaturg. Česká televize bude podle jeho slov usilovat o propagaci soutěže v rozhlasu i v tisku, aby se dostala do co nejširšího povědomí Čechů.

Nejen pop

Účast v hudební soutěži Eurovize není navzdory svému názvu geograficky omezena pouze na území Evropy. V roce 1980 v soutěži vystoupil například zástupce Maroka. Zpěváci představují své písně v národních jazycích, opakovaně navíc znějí i nářečí a dialekty.

V soutěži, jíž je někdy kvůli její masovosti vyčítáno, že v ní uspěje pouze středoproudý pop, loni v Aténách překvapivě zvítězili finští rockeři Lordi. Ty agentura Reuters pro jejich drsnou image označila za "fantasmagoristy".

ONDŘEJ AUST, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika