V počtu mobilů patří Češi mezi špičku Evropy

Obyvatelé České republiky patří mezi evropské přeborníky v počtu mobilních telefonů. V říjnu 2005 jejich počet dokonce převyšoval o pět procent celkový počet obyvatel.

Více mobilních telefonů v přepočtu na hlavu statistiky zaznamenaly pouze v Itálii, Litvě, Lucembursku a v Portugalsku. Vyplývá to z analýzy telekomunikačního trhu, kterou dnes zveřejnila Evropská komise.

Fanoušky mobilů jsou především Lucemburčané, kde počet přístrojů v přepočtu na obyvatele dosahuje 150 procent. Naopak nejhůře si v tomto ohledu vedou Poláci s 71 procenty.

Odborníci ale upozorňují, že statistiky klamou. Na první pohled sice ukazují, že například v ČR má každý obyvatel mobilní telefon, ale skutečnost je jiná. Průměr značně zvedají lidé, kteří mají víc než jeden přístroj.

Milovníci pevných linek a "staromódních" forem komunikace tak ještě zdaleka nevyhynuli. Jejich počet lze ale jen těžko odhadnout. Na první pohled se dokonce může zdát, že mobilní operátoři musí mít v Česku žně jako málokde v Evropě. I tady však může počet přístrojů mást.

Češi dávají přednost předplaceným kartám, spíše než pravidelným měsíčním tarifům, z nichž plyne podstatná část příjmů mobilních operátorů. Některý z nabízených tarifů v ČR podle statistik EK využívá v přepočtu jen deset procent držitelů mobilních telefonů, zatímco například v Německu je to 76,1 procenta a v Itálii 65,1 procenta. Naopak na Kypru či v Lucembursku jsou lidé s měsíčními tarify opravdovou vzácností.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika