Mladí Češi čtvrtí na světě v počtu mobilů

Mladí Češi vládnou spolu s Thajwanci, Italy a Portugalci světu ve využití mobilních telefonů. Česko je ve věkové kategorii do devatenácti let za zmíněnými zeměmi čtvrtá a předčí takové telekomunikační velmoci, jako jsou Německo, Velká Británie či USA.

Vyplývá to z průzkumu Wireless World Forum, s jehož výsledky seznámil v pátek novináře obchodní ředitel T-Mobile CZ Miroslav Rakowski. "V procentu výdajů mládeže na mobilní telefony je ČR ve světě pátá. Sedmé místo zajímá v počtu odeslaných textových zpráv SMS, jedenácté v rozšíření počtu telefonů s kamerou," informoval. Právě mládež je pro mobilní operátory v České republice klíčovou skupinou, na niž zaměřují většinu svých reklamních kampaní.

T-Mobile vykazoval k 30. červnu 4,463 miliónu klientů, Eurotel jich ke stejnému datu měl 4,420 miliónu a Oskar 1,951 miliónu. Celkový počet SIM karet už tedy v ČR atakuje jedenáctimiliónovou hranici. Stále ale zůstává nejméně čtvrtina obyvatel bez mobilního telefonu, někteří lidé naopak vlastní i více než tři SIM karty.

Měsíčně stovky SMS

Pokud jde o veškerou dětskou populaci, má v ČR mobil 49 procent dětí. V jednotlivých věkových kategoriích se to ale podstatně liší. V předškolním věku je mobilní telefon naprostou výjimkou, mezi šestiletými ho používají jen čtyři procenta. V jedenácti letech ho ale vlastní už 61 procent dětí, v patnácti letech dokonce 89 procent.

A k čemu mobil dětem slouží? Do deseti let věku hlavně ke spojení s rodiči a posílání esemesek, avšak ty starší už využívají celého rejstříku mobilních služeb. Chlapce zajímají nové technologie a často chatují. Děvčata spíše zajímá móda, drby a nakupování. Mobil je pro ně prostředkem, jak se spojit, zorganizovat schůzku. Poslat měsíčně i 300 esemesek není pro děti žádný problém.

Prestižní záležitost

"Když dítě mobil nemá, propadá pocitu, že se ocitlo mimo kolektiv. A nespokojí se většinou s jakýmkoli telefonem. V kursu jsou dobře vybavené dražší přístroje, nejčastěji značky Nokia či Siemens, a rodiče jim je většinou neváhají koupit," konstatoval Rakowski.

Zachránit rodinné rozpočty se rodiče snaží tím, že dětem kupují předplacené karty. Ty používá 92 procent uživatelů mobilů do 16 let, jen osm procent jich má měsíční paušál. Na poplatky za telefonování však děti neváhají vynaložit ani nemalou část kapesného, které od rodičů dostávají.

"Mobilní telefon většina dětí považuje za naprosto nezbytnou věc. Není to samozřejmě pravda a pro děti do šesti let věku je mobil zvrhlost. K ničemu ho nepotřebují. Školákům by ale rodiče neměli v přístupu k mobilu bránit, ale naopak je učit, jak ho co nejlépe využít," domnívá se zástupce vedoucího katedry psychologie Filozofické fakulty UK Václav Mertin.

JIŘÍ NOVOTNÝ

obsah | Česká republika