Lidí v českých lázních přibývá

Do českých a moravských lázeňských středisek míří stále více zákazníků. Za první pololetí letošního roku tak tato léčebná a relaxační zařízení navštívilo přes 288 tisíc lidí, což je bezmála o dvacet procent více než v loňském roce. Plnou polovinu všech návštěvníků přitom tvoří cizinci.

"Stoupá především počet samoplátců, tedy lidí, kteří si pobyty hradí sami. Klientů českých zdravotních pojišťoven naopak ubývá," konstatuje obchodní ředitelka Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku Kateřina Tomášková.

Počet cizinců v českých lázních oproti loňsku stoupl o 36 procent, když do země zavítalo bezmála sto padesát tisíc zájemců o lázeňské pobyty z ciziny. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. České lázně navštěvují především Rusové, Němci, Izraelci nebo Arabové. Ti například v karlovarském hotelu Thermal tvoří v letních měsících až 90 procent klientely.

Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka láká zahraniční návštěvníky do českých lázeňských domů především kombinace kvalitních služeb, relativně nízkých cen a dlouholeté tradice. Ke zvýšení návštěvnosti podle něj přispělo i zjednodušení vízových formalit pro občany Ruska.

Nejnavštěvovanější oblastí lázeňské turistiky je již tradičně Karlovarský kraj, ve kterém se kromě jeho metropole nachází také další významná střediska jako jsou Mariánské nebo Františkovy Lázně. Oproti loňskému roku stoupl počet návštěvníků lázní na Karlovarsku o více než třetinu a počet cizinců dokonce skoro o 43 procent. Většinu zahraničních návštěvníků této oblasti tvoří klientela z Ruska.

"Je to dáno především tradicí. Za dřívějších dob se totiž pobyt v Karlových Varech dával v Sovětském svazu za odměnu nejlepším pracovníkům. Tato oblast tak patřila k nejprestižnějším místům, která mohli občané východního bloku navštívit," domnívá se člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Dalšími kraji, do nichž lázeňští hosté mířili nejvíce, byly Zlínský a Olomoucký. Největší nárůst v návštěvnosti zahraničních turistů ale zaznamenalo Královéhradecko.

Cizinci stráví v českých lázních průměrně devět dnů, což je podstatně méně než v případě tuzemských zákazníků přicházejících na doporučení lékařů na pobyty hrazené zdravotními pojišťovnami. Ty totiž obvykle trvají několik týdnů. "Z lázeňských procedur je největší zájem o ty "mokré", tedy koupele ve vřídelní vodě. Jsou to například. perličková koupel, podvodní masáž a podobné služby," upřesňuje Lucie Kadlecová z lázeňského hotelu Thermal v Karlových Varech.

MICHAL KUČERA

obsah | Česká republika