Čeští řidiči se dostali až na dno Evropy

České silnice patří k nejnebezpečnějším na starém kontinentu. V naší zemi zemřelo na silnicích jenom za prvních sedm měsíců letošního roku 762 lidí. Je to o osmdesát více než za stejnou dobu v loňském roce.

"Přesné srovnávací statistiky nemáme, ale rozhodně můžeme říct, že patříme na samé dno Evropy, mezi automobilově nejméně vyspělé země, mezi poslední čtvrtinu," řekl Právu Josef Tesařík z ředitelství dopravní policie.

Zákon by obnovil policejní pravomoci

Ministr dopravy Milan Šimonovský v pondělí novinářům oznámil, že novela zákona o pozemních komunikacích by měla situaci pomoci řešit. "Ve spolupráci s policií jsme vytvořili návrh zákona, který jsem dal k dispozici i panu premiérovi, který slíbil jeho podporu. Pokud jej schválí obě komory Parlamentu, mohl by platit od poloviny příštího roku. Policisté by podle ní mohli řidičům, kteří se dopustí závažného dopravního přestupku, na místě zadržet řidičský průkaz a odstavit vozidlo," uvedl ministr s tím, že v současné době může policista pouze přestupek nahlásit příslušnému úřadu.

"Forma strhávání bodů by zase měla ukáznit řidiče, pro které není problém zaplatit pokutu. Po několika přestupcích by přišli o řidičské oprávnění," vysvětlil Šimonovský. "V současné době se celé přestupkové řízení táhne hrozně dlouhou dobu a ztrácí tak efektivnost. Podle novely by byl přísněji potrestán řidič, který nebude mít na místě hotovost na zaplacení pokuty a sám ji nepřijde do určitého data uhradit. Po každém předvolání by se poplatek zdvojnásoboval a na konci by stála exekuce," řekl Šimonovský.

Novela pamatuje i na řidiče ze zahraničí, kteří často odjedou domů. Proti nim by se používal stejný systém jako ve většině zemí Evropské unie. Dokud by nezaplatili pokutu, nemohli by ze země vycestovat.

Nejhorší jsou soboty

Nejvíce lidí umírá při sobotních nehodách, na které letos doplatilo životem již 155 lidí, tedy o 22 více než loni. V pomyslném žebříčku následují pátky se 126 usmrcenými. Za prvních sedm měsíců letošního roku bylo policii nahlášeno 109 354 nehod, při kterých bylo 2981 lidí zraněno těžce a 16 887 lehce. Proti stejnému období loňského roku jde o zhoršení ve čtyřech z pěti základních ukazatelů. Počet nehod vzrostl o 5,9 procenta, počet usmrcených o 11,7 procenta a počet lehce zraněných o 5,7 procenta, to znamená o 907 lidí.

Materiální škody narostly o 9,2 procenta. Nejčastější příčinou nehod v letošním roce byl jednoznačně nesprávný způsob jízdy, následuje nepřiměřená rychlost. Ta má na svědomí nejvíce smrtelných úrazů.

Bourá jen blb?

Na začátku týdne probíhá ve všech krajích republiky dopravně -bezpečnostní akce, která má za úkol zajistit bezpečnost dětí, často se vracejících po celých dvou měsících v přírodě do městského provozu. Kontrolovaní řidiči dostali a ještě dostanou dvacet tisíc videokazet, které natočila Nadace Romana Kresty a Daniela Landy Malina. Na pásku jsou různé situace a rady obou závodníků, jak předcházet riziku a jak se nejlépe na silnici chovat. "Když se člověk podívá do českých statistik, je to opravdu smutné čtení. Já věřím, že kazeta, která byla již zdarma zaslána sto tisícům zájemcům, v lidech vzbudí pocit zodpovědnosti," řekl předseda správní rady Nadace Malina Rudolf Hrušínský nejml. Na veřejně distribuovaném videozáznamu pochopitelně chybí otřesné policejní záběry z havárií, které v pondělí měli možnost shlédnout novináři.

"Kdyby je museli hříšníci ze silnic povinně třeba dvakrát po hodině sledovat, třeba by se za volantem chovali jinak," řekl Právu jeden z pražských dopravních policistů s tím, že už je opravdu na čase zasáhnout proti rozmáhající se bezohlednosti a hazardérství na českých silnicích.

TOMÁŠ URBAN

obsah | Česká republika