Kývla i sněmovna, chemici mohou do války

Po Senátu i Sněmovna podpořila vládní návrh o české pomoci v protiiráckém tažení. Pro hlasovalo 144 poslanců, proti se jich vyslovilo 43. Do akce by se na základě mandátu OSN tedy zapojila česká protichemická jednotka, jež je nyní nasazena v Kuvajtu.

Návrh prošel díky ODS. Ta celý čtvrtek odmítla vládě kývnout, neboť svůj souhlas podmínila jednotou ve vládní koalici. "ODS je připravena vládu podpořit, protože bylo dosaženo shody všech demokratických stran, nezbytné pro tak závažné rozhodnutí," oznámil před hlasováním šéf ODS Mirek Topolánek.

ODS je podle něj nicméně překvapena tím, že předseda vlády Vladimír Špidla nechtěl přijmout ve čtvrtek večer její nabídku k jednání ve chvíli, kdy význačná část poslanců vládní koalice zpochybnila rozhodnutí vlastní vlády v tak závažné věci, jako je zapojení české protichemické jednotky do operace v Iráku.

Bouřlivý čtvrtek

Místopředseda ODS Petr Nečas poznamenal, že ještě ve čtvrtek večer, tedy před schůzkou Špidly a Svobody, měla ODS informaci, že pouze 39 poslanců ČSSD je ochotno hlasovat pro vládní návrh. "To je stav, který je na pokraji elementární důvěry v tuto vládu," řekl.

Topolánek vládní rozložení sil přirovnal k situaci, že americký prezident George Bush by šel do Kongresu obhajovat svůj návrh a neměl zajištěnou podporu své strany. Nečas dodal, že všichni jistě cítí absurditu situace, kdy ODS hájí vládní návrh a vládní poslanci usilují o změnu tohoto návrhu.

Nečas v reakci na nejednotný postoj vládní koalice ve čtvrtek prohlásil, že vznikla vládní krize. "Nechť se koalice konečně shodne, nebo nechť se rozpustí," prohlásil Nečas i v narážce na středeční rozhádanost koaličních stran při volbě prezidenta. Podle něj je nepřirozené, že členové vlády jezdí furiantsky po světě, něco slibují, přičemž doma pro to nemají podporu. "Kdyby nebyla vláda bojácná, spojila by symbolicky toto hlasování s hlasováním o vyslovení důvěry," prohlásil místopředseda ODS.

Špidlu přitom označil za slabého premiéra, který o nutnosti takového kroku není schopen přesvědčit své kolegy. V kuloáru však Nečas přiznal, že ani jeho strana není v otázce jednotná. Právě to zvedlo premiéra ze židle a zvýšeným hlasem obvinil ODS ze snahy odejmout ze sebe odpovědnost za rozhodnutí. "Je to formální pokus vyhnout se rozhodnutí o zásadě," řekl.

NAĎA ADAMIČKOVÁ, MARIE KÖNIGOVÁ, NOVINKY.CZ

obsah | Česká republika