Hrad předal katedrálu církvi

Správa Pražského hradu dnes na základě pravomocného rozhodnutí soudu předala církvi katedrálu svatého Víta. Řekl to mluvčí Hradu Petr Hájek.

Spor státu a církve o katedrálu svatého Víta trval 13 let. Po řadě zvratů a odvolání nakonec Městský soud v Praze v červnu potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, který přiřkl chrám církvi. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v srpnu oznámil, že podá proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu. Tento krok ale nemá odkladný účinek na předání správy.

Katedrála s pozemkem a věž u chrámu sv. Víta s pozemkem patří Metropolitní kapitule u svatého Víta. Část přilehlých nemovitostí připadla Kolegiátní kapitule Všech svatých na Hradě Pražském.

Představitelé církve již v červnu oznámili, že zásadní změny v provozu katedrály nechystají. Kardinál Miloslav Vlk uvažuje pouze o úpravách prostoru pro širší liturgické využití. Na místě provizorního oltáře, který je podle Vlka od roku 1968 pouhým provizoriem, by se tak mohl v budoucnosti objevit důstojný kamenný oltář, který by byl v souladu s architekturou katedrály. Vlk uvažuje také o obrácení oltáře v kapli, v níž je eucharistie (svátost oltářní), a o založení kaple zasvěcené svatému Vojtěchovi.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika