Novu opět získá americká CME

Americká skupina CME se dohodla s finanční skupinou PPF na prodeji 85 procentního podílu v televizi Nova. Zaplatí za něj 642 miliónů dolarů, což je asi 15 miliard korun. CME už jednou Novu vlastnila, v roce 1999 ji ale bývalý ředitel Novy Vladimír Železný od vlastnictví odstřihl.

Transakci musí ještě schválit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Pokud prodej projde, dostane PPF v hotovosti 529 miliónů korun. Zbytek částky bude uloženo v akciích CME.

"Tento obchod představuje rozvoj pro naši společnost a naplní jeden z jejích klíčových cílů," řekl výkonný ředitel CME Michael Garin.

Skupina PPF do Novy vstupovala v roce 2002 už s tím, že ji prodá. Po celou dobu, co Novu stabilizovala, se spekulovalo o tom, kdo nakonec bude kupcem. CME byla jedním z vážných favoritů. PPF ale jednala i s jinými společnostmi, například německou RTL, která spadá pod koncern Bertelsmann.

Obchod bude uzavřen v první polovině roku 2005. Zbylý podíl si PPF stále nechá. " Na spolupráci s PPF, jako druhým největším vlastníkem Novy, se těšíme," doplnil Garin.

Velké změny zřejmě nebudou

Společnost CME v současné době neplánuje žádné personální ani programové změny. Novinářům to dnes řekli zástupci CME a společnosti PPF. "Změny neočekáváme. Výkonnost Novy je v Evropě nejvyšší, proč bychom to dělali," prohlásil šéf CME Michael Garin.

"Nepředpokládáme, že bychom nějakým zásadním způsobem měnili směřování na zásah cílových skupin nebo způsob, jakým Nova programuje a jaké nasazuje formáty," doplnil Petr Dvořák, který zůstane generálním ředitelem televize.

Návrat zakladatele

Americká společnost CME, která patří magnátu Ronaldu Lauderovi pomáhala v roce 1994 nejúspěšnější českou televizi zakládat. V roce 1999 ji ale další z majitelů, Vladimír Železný, od práv odstřihl a začal vysílat na Barandově, protože původní prostory patřily právě CME.

Američané proti Železného kroku a následnému výroku RRTV, která celou operaci schválila, zažalovali Českou republiku u arbitrážního soudu. Ten rozhodl, že ČR poškodila investici CME a z kapes daňových poplatníků šlo za kroky Vladimíra Železného 10 miliard korun na účet CME.

V roce 2002 ovládla skupina PPF společnost Vilja, kterou vlastnili menšinoví majitelé Novy. Vyšlo to najevo až ve chvíli, kdy chtěl Vilju koupit MEF Holding, který do té doby se Železným spoluvlastnil od doby, kdy odešla na Barandov. Šéf MEF Holdingu Jiří Šmejc se nakonec s PPF dohodl na rozdělení vlivu v televizi. V roce 2003 musel z funkce ředitele Novy odejít Vladimír Železný. Televizi nyní řídí Petr Dvořák. Železný se o svá práva v televizi stále soudí.

Vývoj vlastnických vztahů v TV Nova 4. února 1994 začátek vysílání TV Nova, licenci měla společnost CET 1, investory byly CME a Česká spořitelna. 19. dubna 1999 Valná hromada ČNTS odvolala Železného z funkce generálního ředitele a jednatele ČNTS kvůli tomu, že převedl práva na nákup programů z ČNTS na jinou společnost. CET 21 a ČNTS se posléze rozešly 10. června 1999 CET 21 uzavřela dohodu se společností Česká produkční 2000, stoprocentní dceřinou firmou MEF Holding. Miliardový úvěr na vysílání získala od IPB. 5. srpna 1999 Společnost CET 21 začala vysílat svůj vlastní program televize Nova z prostor v Praze na Barrandově, a přestala tak definitivně využívat služeb ČNTS. 15. srpna 2002 Do firem kolem Novy definitivně vstoupila investiční společnost PPF. Po počátečních sporech si PPF a MEF Holding rozdělily vliv v televizi. Komu patří CET 21 nené stále úplně jasné 14. března 2003 Arbitrážní tribunál rozhodl, že Česká republika musí CME zaplatit za znehodnocení její investice do televize Nova 353,395 milionu dolarů (asi 10,4 miliardy korun). ČR peníze zaplatila v květnu 2003. 14. května 2003 Železný byl odvolán z funkce generálního ředitele televize Nova. 8. října 2003 PPF se dohodla se společností CME, že za asi 1,45 miliardy korun koupí její většinový podíl v ČNTS. Tento krok umožnil ukončení řady sporů kolem rozchodu CET 21 a ČNTS. 13. prosince 2004 CME oznámila, že od skupiny PPF znovu koupila televizní stanici Nova, a to za 642 milionu dolarů (14,8 miliardy korun).

PRÁVO

obsah | Česká republika