Čeští pracovníci už Británii nestraší

Plné otevření britského pracovního trhu pro Čechy se osvědčilo, prohlásil dnes v Praze britský ministr zahraničí Jack Straw. Londýn podle něj nemá žádné zprávy o tom, že by zaměstnávání českých občanů způsobilo jakékoliv potíže. Nepotvrdily se obavy, které před rozšířením EU v ostrovním království panovaly, řekl šéf britské diplomacie novinářům.

Britskou otevřenost dnes ocenil i český premiér Stanislav Gross. Při setkání požádal Strawa, aby pozitivní zkušenosti své země se zaměstnáváním českých občanů tlumočil i politikům ze zemí EU, které se rozhodly svůj pracovní trh zatím chránit.

Gross a Straw se podle mluvčí vlády Věry Duškové také domluvili, že kvůli chystané ratifikaci evropské ústavní smlouvy by měli čeští sociální demokraté a britští labouristé úzce spolupracovat. V plánu je i setkání Grosse s britským premiérem a lídrem labouristů Tonym Blairem, podle Úřadu vlády by se mohlo uskutečnit "v nejbližší době".

Gross již navrhl, aby čeští občané schvalovali evropskou ústavu v referendu v červnu 2006. Věří, že Češi euroústavu ratifikují, byť to nebude snadné.

O ústavní smlouvě rozšířené EU hovořil Straw i s českým prezidentem Václavem Klausem, který se netají výhradami ke směřování EU. "Oba potvrdili význam referenda v této otázce," sdělil TK mluvčí Hradu Petr Hájek. Klaus, který má příští týden jednat v Londýně s Blairem a dalšími britskými politiky, také zdůraznil zájem České republiky na silné transatlantické vazbě.

Invaze ''chudáků z východu'' se nekoná

Británie a Irsko jsou jediné státy, které bez omezení umožňují volné zaměstnávání občanů nových členských zemí unie. Těsně před rozšířením propukla silná kampaň v bulvárním tisku i v parlamentu, že do Británie přijdou statisíce či miliony "chudáků" z východní části kontinentu, kteří vyrabují sociální systém, srazí do kolen britské státní zdravotnictví a způsobí všeobecný rozvrat.

Vláda pod tlakem této kampaně zavedla povinnost pro občany nových zemí, aby se v případě podpisu pracovní smlouvy registrovali. Neoficiálně to odpovědní pracovníci na ministerstvu zdůvodnili právě tím, že potřebují jednoznačné a nezpochybnitelné údaje, aby se mohli postavit případné nové kampani po rozšíření. Za první dva měsíce od květnového rozšíření unie požádalo o registraci na 24.000 lidí z nových členských zemí.

"Čísla potvrzují to, co jsme vždycky říkali - že lidé z nových evropských zemí sem přijdou pracovat, ne využívat dávek," uvedl v červenci ministr práce a sociálních věcí Andrew Smith.

Straw se v Praze stihl krátce sejít i s expremiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD), který se od listopadu stane evropským komisařem. Špidla po schůzce řekl, že s ministrem se bavili hlavně o jeho budoucí agendě v bruselské exekutivě, tedy o zaměstnanosti, sociálních otázkách a rovných příležitostech, konkrétně například o směrnicích o pracovní době.

NOVINKY

obsah | Česká republika