Češti chemici odletěli chránit summit

Jednotka českých chemiků odletěla do lotyšské Rigy, kde bude na sklonku měsíce zajišťovat ochranu při nadcházejícím summitu NATO. Do Lotyšska odcestovalo 27 českých specialistů.

"Na místě budeme působit společně s dalšími vojáky členských států v sestavě mnohonárodních jednotek NATO až po počátku prosince 2006. Naším prvořadým úkolem bude v případě potřeby zajištění dekontaminace osob a raněných," uvádí velitel kontingentu major Ondřej Havel.

Speciální dekontaminační vozidla a další vojenská technika putuje do Lotyšska po železnici. Jak uvedl Petr Sýkora z tiskové služby ministerstva obrany, mise českých chemiků potrvá do 2. prosince. Čeští vojáci se budou podílet na zajištění ochrany proti chemickým, biologickým, radiologickým a jaderným zbraním. Náklady na misi uhradí česká strana.

Vrcholná schůzka Severoatlantické aliance se letos poprvé koná na území bývalé sovětské republiky. Do lotyšské Rigy se od 28. do 29. listopadu sjedou vrcholní představitelé NATO, prezidenti a ministři. Předchozí summit NATO se uskutečnil v červnu 2004 v tureckém Istanbulu. Předtím hostila vrcholnou schůzku v roce 2002 Praha.

Česko se na ochranu proti chemickým a jaderným zbraním specializuje v rámci sil NATO. Liberecká jednotka se už na podobných akcích podílela. V roce 2004 chránili čeští specialisté summit NATO v tureckém Istanbulu a předtím i letní olympiádu a paralympiádu v Řecku.

(inc), NATOAKTUAL.CZ

obsah | Česká republika