Česko bude mít ministra pro EU

Příprava České republiky na předsednictví v EU, koordinace společného postupu vlády vůči unii či dohled nad čerpáním peněz z evropských fondů - to jsou oblasti, které by měl mít na starosti ministr bez portfeje pro evropské záležitosti.

Na vzniku této funkce se dohodla nová koalice, aby zlepšila vystupování České republiky v EU. Český "pan Evropa" by přitom měl na starosti také převod evropské agendy z ministerstva zahraničních věcí a mohl by doprovázet nebo v některých případech také zastupovat ostatní ministry na zasedáních Rady ministrů EU. Občanští demokraté, kteří s návrhem přišli, ale zdůrazňují, že ministr pro evropské záležitosti by měl spíš doplňovat post ministra zahraničí. Ten by měl mít nadále hlavní slovo v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky. "Ministr pro EU určitě nebude mít větší váhu než ministr zahraničí, pokud jde o zahraničněpolitické věci, může mít větší váhu, pokud jde o koordinaci postupu vlády na evropské úrovni," řekl dosavadní stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil.

Myšlenka na zřízení tohoto postu se zrodila před rokem a půl. "Uvědomili jsme si, že celá řada evropských politik už nemá se zahraniční politikou nic společného. Jsou to vlastně vnitřní politiky státu, například záležitosti zemědělství nebo životního prostředí. Přesto ministerstvo zahraničí sloužilo jako koordinační centrum těchto oblastí. Ve volebním programu ODS byla proto myšlenka, že by se evropská agenda měla z ministerstva zahraničí vyvést," uvedl.

Podle bývalého primátora Ústí nad Labem Petra Gandaloviče, který je hlavním kandidátem na ministra pro EU, by měl nový post přispět k tomu, aby Česko v unii vystupovalo jednotně. "Pan Evropa" přitom působí již v řadě členských zemí, mimo jiné v Británii, Německu, Maďarsku nebo Irsku. Posledně jmenovaná země je přitom podle Gandaloviče pro ČR vzorem, "jak využít všech příležitostí, které Evropa nabízí".

KLÁRA TYLOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika