Prezidenti otevřeli rakousko-české centrum

S pětiletým zpožděním a se zcela jinými prezidenty byl v pátek odpoledne oficiálně předán do užívání komplex v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku. Ve dvojdomě sídlí obecní úřad a muzeum prvního rakouského prezidenta Karla Rennera.

V Dolních Dunajovicích se setkal Václav Klaus s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, aby otevřeli muzeum a konferenční centrum v místě rodného domu prvního rakouského prezidenta. Původně měl dům otevřít rakouský prezident Thomas Klestil ajeho český protějšek Václav Havel. Na sklonku roku 2000, kdy bylo muzeum dostavěno, ale nebyla vzájemná atmosféra obou zemí příliš nakloněna společným setkáním.

"V soužití obou národů docházelo ke zmatkům a zklamání. Bylo to také zaviněno zlými úmysly z obou stran," připustil rakouský prezident. Klaus uvedl, že by se sociálně demokraticky smýšlejícím Rennerem asi nikdy nemohl politicky souhlasit. Zejména pro jeho austromarxismus by byl pro mě nepřijatelný. Z historie je ale málo případů, kdy by se politik dostal do stejné klíčové role," řekl Klaus.

Rodný dům Karla Rennera dnes připomíná jen malá zachovaná část stavby uvnitř komplexu. Renner se zasloužil o vznik demokratického Rakouska v roce 1918 a pomohl také k obnovení demokracie v zemi po roce 1945. Rakušané si původně přáli, aby bylo rodiště jejich prezidenta zachováno a na výstavbu muzea uspořádali sbírku. Obhlídka domu statikem ale znamenala, že přání nemohlo být splněno, takže muzeum je v novostavbě v místě rodného domu. Zůstala v něm zachována alespoň část původního zdiva. Zařízení, o které se stará obec, má sloužit pro rozvoj přeshraničních vztahů, Kongresové centrum již posloužilo pro mezivládní jednání.

(miv), PRÁVO

obsah | Česká republika