Češi naplnili heslo "Zpátky do Evropy"

Češi zvolili Evropskou unii. Po 14 letech od revoluce, kdy na náměstích poprvé zaznělo heslo "Zpět do Evropy", jsme na této cestě právě učinili poslední krok. V historicky prvním referendu bylo pro přistoupení k EU 77,33 procenta hlasujících, účast dosáhla 55,21 procenta. Jde o konečné údaje Českého statistického úřadu po sečtění všech hlasů.

"Jsem velmi hrdý, že jsem premiérem republiky, která má tak angažované občany. Jsem velmi rád, že jsem v čele vlády, která na tom má velký podíl, stejně jako vlády předchozí," řekl na tiskové konferenci po skončení referenda Špidla.

Prezident Václav Klaus výsledek tohoto typu očekával. "Účast mohla být vyšší, ukázalo se však, že i tak byla vyšší než v zemích s povinným kvórem účasti," řekl Klaus. Podle jeho názoru je teď třeba hledět dopředu. "Velmi záleží na tom, jak se v EU zabydlíme a jaká ona sama bude," uvedl prezident prostřednictvím svého mluvčího Tomáše Klvani.

Exprezident Václav Havel výsledky referenda vítá. Význam této udáosti podle něj ocení až historie. Současně cítí osobní satisfakci, protože procesu zapojení věnoval řadu let, tlumočil názor exprezidenta Havla jeho tajemník Jakub Hladík.

KONEČNÉ VÝSLEDKY REFERENDA: Sečteno 100 procent okrsků. Pro vstup do EU: 77,33 procent, proti 22,67 procent voličů. Účast: 55,21 procent. Zdroj: Český statistický úřad.

"Jsou to výsledky, které jednoznačně říkají, že Česká republika odpověděla ano, že lidé se rozhodli pro vstup do Evropské unie. To je výsledek, který já považuji za vynikající," uvedl premiér Vladimír Špidla bezprostředně po zveřejněním prvních prognóz. Podle premiéra se na úspěšném referendu nevíce podílel místopředseda vlády Pavel Rychetský a expremiér Miloš Zeman.

"Váha tohoto dne je vahou, která vstoupí do dějin, kalendářů a učebnic," poznamenal později Špidla na tiskové konferenci. Hodlá uvést Českou republiku do EU jako sebevědomého a samostatného člena, který je schopen unijní záležitosti ovlivňovat a podílet se na nich.

Premiér Špidla uvedl, že lidé o vstupu země v referendu rozhodli kultivovaně a demokraticky a patří jim za to dík a obdiv. "Výsledek je historický. Rozhodovali jsme o osudové otázce. A toto rozhodnutí je jasné a nepochybné: zní ano," řekl předseda vlády desítkám domácích i zahraničním novinářů.

Šéf diplomacie Cyril Svoboda prohlásil, že referendum je úspěchem všech občanů České republiky. "Odhady svědčí o velmi dobrém trendu, který říká, že většina se zúčastnila a většina řekla jasné ano," řekl ministr novinářům. "Je to poprvé, co není rozhodováno o občanech, ale občané rozhodli sami. Je to vítězství každého občana ČR," dodal Svoboda. Špidla společně s dalšími politiky čeká na oficiální výsledky euroreferenda v pražském Černínském paláci, v sídle ministerstva zahraničí.

Místopředseda vládz a šéf US-DEU Petr Mareš v reakci na přeběžné výsledky prohlásil, že referendum ukázalo, že Češi se nebojí šance, kterou dostali. Podle něj je to předzvěst do budoucna, že Česká republika bude úspěšným členem EU.

Předseda ODS Mirek Topolánek výsledek hlasování přivítal. Novinářům v Ostravě ale neřekl, jak se rozhodl on sám. Uvedl, že hlasování je tajné. "Jsem rád, že se lidé nenechali odradit kampaní. Jsem rád, že jsme vyhráli - stejně jako já," prohlásil odpoledne po vítězném tenisovém zápase.

Místopředseda KSČM Miroslav Ransdorf uvedl, že vysokou účast i vysoké procento kladných odpovědí očekával. Nepřekvapilo ho ani to, že 40 procent komunistů hlasovalo pro. "Kdo se podíval na naše volební stránky, kde bylo minireferendum, tak ví, že celkový výsledek nemohl být jiný," řekl Ransdorf.

Češi hlasovali v referendu poprvé

Hlasování začalo v 8:00 a skončilo dvě hodiny po poledni. Podle prvních odhadů společnosti SC&C pro veřejnoprávní televizi se již v pátek v plebiscitu vyslovilo pro členství 8 z 10 voličů, přičemž hlasovat byla čtvrtina až třetina voličů.

Do 10:00 hod se referenda zúčastnilo kolem 40 procent Jihočechů. Vyplývá to z ankety mezi komisaři jednotlivých okrsků. Podle policie zatím plebiscit na jihu Čech nenarušila žádná mimořádná událost. Některé volební místnosti v Českých Budějovicích po prvních dvou hodinách hlásily už přes 50 procent voličů. Přibližně stejnou účast hlásí agenturní zpravodajové i z dalších míst republiky. Padesátiprocentní hranice je překročena hlavně ve větších městech. Podle mnoha volebních komisařů je účast vyšší než při loňských komunálních volbách.

Referendum bez incidentů

Police během noci a rána nezaznamenala v souvislosti s referendem žádné incidenty či narušení veřejného pořádku. ČTK to řekl operační důstojník policejního prezidia, jeho slova potvrdil i operační důstojník pražské policejní správy. "Neměli jsme žádnou mimořádnou událost," konstatoval.

Verdikt budou odpoledne s napětím očekávat hlavně lidé v Černínském paláci - sídle ministerstva zahraničí. Sejít se zde mají po poledni zástupci vlády s politiky, kteří se podíleli na přípravě vstupu ČR do EU. Hradčanské náměstí v Praze večer ožije koncertem Ta naše Evropa česká. Pokud referendum dopadne podle předpokladů, nebe nad hlavním městem rozzáří ohňostroj.

NOVINKY

obsah | Česká republika