ČR má prý stále problémy s diskriminací a justicí

Výroční zpráva USA k lidským právům za rok 2002 konstatuje, že v České republice přetrvávají problémy s diskriminací romského etnika, policejními přehmaty a délkou soudních Podle dokumentu se vyskytly zprávy, podle nichž se někteří zaměstnavatelé pokusili zabránit kolektivním dohodám se zaměstnanci. Zpráva také zmiňuje bez dalšího komentáře nadcházející vstup ČR do Evropské unie.

Z konkrétních případů dokument cituje případ ostravského policejního důstojníka, který byl v roce 2001 obviněn z napadení podezřelé osoby během výslechu. Důstojník setrvává ve službě do vyřešení případu.

Zpráva zmiňuje také pozastavení služebního poměru pěti karlovarským policistům, kteří v roce 2001 zbili Roma. Pětice očekávala soud koncem loňského roku.

V některých případech jednotliví policisté nedostatečně zasahovali, když byli ohrožováni Romové. "Všeobecně ale lze říci, že policie se k podobnému přístupu staví mnohem vážněji a profesionálněji než dříve," uvedla zpráva.

Zpráva upozorňuje bez komentáře na soudy s bývalými komunistickými činiteli Lubomírem Štrougalem a Miloušem Jakešem a na vyšetřování případů mučení a hrubého zacházení s lidmi za komunistického režimu. Zpráva uvádí, že věznice jsou zaplněny na 93 procent a splňují mezinárodní standardy, problémem však zůstává příliš dlouhá vyšetřovací vazba.

(r)

obsah | Česká republika