ČR chce česko-slovenskou letku

Nad Českou republikou budou jednou možná kroužit stíhačky, které kromě české vlajky ponesou na trupu i vlajku našeho nejbližšího souseda - Slovenska. Premiér Vladimír Špidla totiž včera pověřil ministra obrany Jaroslava Tvrdíka jasným úkolem: začít jednat se slovenským ministrem obrany, zda by bylo možné vytvořit společnou leteckou jednotku.

"Ukazuje se, že pro státy velikosti naší a velikosti Slovenska je na hranici kapacity, aby mohly zvládnout ochranu svého vzdušného prostoru samy," řekl po zasedání kabinetu premiér Špidla. Předseda vlády pověřil Tvrdíka, aby zpracoval materiál, jak se dohodnout se Slovenskem třeba i na alternativě, že by si oba státy koupily stroje "napůl". Špidla trvá na tom, aby Česko svoje stíhačky mělo - byť i napůl se Slovenskem. "Došli jsme k názoru, že ochrana našeho vzdušného prostoru národními prostředky je nutná. V době míru je třeba mít k tomu určitou pohotovou sílu," dodal Špidla.

Tvrdíkovi, který tomuto plánu začal ihned říkat "Projekt Společné nebe", se Špidlův nápad líbí. "Dovedu si představit společnou česko-slovenskou jednotku." Jak bude spolupráce se Slovenskem vypadat konkrétně, zatím neví. "Všechno záleží na dalších jednáních. Jsme na začátku," uvedl. Budoucí spolupráce je navíc odvislá od toho, zda se Slovensko nakonec stane členem NATO. "A to je v předvečer summitu více než pravděpodobné," dodal včera Tvrdík.

Ministerstvo obrany ještě za premiéra Miloše Zemana podepsalo smlouvu o nákupu čtyřiadvaceti stíhaček Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAE Systems /SAAB. Tento nákup však musel podle smlouvy posvětit ještě parlament. Horní komora nákup odmítla a vláda se včera rozhodla, že smlouvu o gripenech nechá jednoduše "vypršet". Vrátí se tak s čistým stolem úplně na začátek. Žádné sankce jí z toho nehrozí a bude mít nyní mnohem jednodušší pozici při jednání se Slovenskem. V budoucnu se tak tendr na stíhací letouny může kdykoliv opakovat.

LUKÁŠ DOLANSKÝ

obsah | Česká republika