Devět iráckých dětí přiletělo do Prahy

Pět děvčátek a čtyři chlapce z Iráku, kteří trpí vrozenou srdeční vadou, přivezl v neděli do Prahy armádní letoun. Bez operace nemají příliš šancí na život, řekl lékař Viktor Tomek z dětského kardiocentra motolské nemocnice, který děti doprovázel. Podle něj jsou tři z dětí velice těžce nemocné, patrně nejhůře je na tom desetiletý Sulfakar Muhammad.

"Ta jeho vrozená srdeční vada ho handicapuje natolik, že udělá tři kroky a je tak zadýchaný, že nemůže pokračovat," uvedl lékař. Věří ale, že se všech devět malých Iráčanů z jihoirácké Basry a okolí podaří zachránit.

Část z nich se bude muset podle Tomka podrobit dalším vyšetřením, které teprve poskytnou odpověď na otázku, jestli jsou ještě vhodní kandidáti k operaci. Pokud by nebyli, čekala by je konzervativní léčba. "Což znamená, že ty děti de facto za určitého ulehčení jejich života prostě zemřou," vysvětlil Tomek.

Dvě dívky už mají operaci za sebou

Malí pacienti přilěli do Česka přesně měsíc poté, co s prvními třemi nemocnými iráckými dětmi přistál v Ruzyni ministr obrany Miroslav Kostelka. Obě desetileté dívky už operace absolvovaly a nyní se doléčují v ozdravovně v Říčanech u Prahy.

Roční Muhammad Adžád, který má potíže s močovými cestami, si ale bude muset vzhledem k věku na operaci ještě počkat.

Pacienty vybírají lékaři v Basře

Děti přicestovaly do Prahy v rámci programu humanitárních evakuací zdravotně postižených iráckých obyvatel. Vláda tento program schválila v červenci a vyčlenila na něj sedm miliónů korun. Výběr pacientů i základní vstupní vyšetření mají na starosti lékaři z české 7. polní nemocnice v jihoirácké Basře.

NOVINKY

obsah | Česká republika