Státní dluh ČR se zvýšil loni o padesát miliard

Česká republika dluží za loňský rok 395,9 miliardy korun. V roce 2001 to bylo 345 miliard. Od roku 1997 se státní dluh více než zdvojnásobil.

Loňský údaj je celoročně nejvyšší v historii České republiky. Proti třetímu čtvrtletí roku 2002 však dluh klesl o více než deset miliard. Ještě na konci loňského třetího čtvrtletí ministerstvo financí předpokládalo růst dluhu za celý rok až na 412 miliard.

Za poklesem je lepší výběr daní

Podle analytiků za poklesem státního dluhu v posledním loňském čtvrtletí je především lepší výběr daní a vydávání dluhopisů s delší splatností. Celkový stav veřejných financí je však nadále špatný a státní dluh se v letošním roce bude dále zvyšovat, k čemuž přispěje i prohraná arbitráž České republiky s firmou CME.

"V posledním čtvrtletí loňského roku se vybralo na daních víc, než se očekávalo," vysvětlila čtvrtletní pokles analytička Volksbank Markéta Šichtařová. Podle ní to ovšem neodpovídá makroekonomické situaci a hrozí proto reálné nebezpečí, že v tomto roce bude muset stát vracet vysoké přeplatky daní. Tím by se deficit státních financí dále prohloubil.

Podle Davida Marka z Patria Online je příčinou mírného poklesu přeměna vládního dluhu od krátkodobých cenných papírů k dluhopisům s delší splatností. Za celoročním růstem dluhu je především schodek státního rozpočtu a záruky poskytnuté bankovnímu sektoru. Dluh se po pěti letech zdvojnásobil Výrazně meziročně vzrostl především vnitřní dluh, který se zvýšil o více než 50 miliard na 386,7 miliardy korun. Vnější dluh vzrostl o půl miliardy na 9,2 miliardy Kč.

Státní dluh České republiky výrazně roste od roku 1997. Dluh se každoročně zvyšuje emisemi státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu, který podle nových rozpočtových pravidel zahrnuje i ztrátu České konsolidační agentury z předchozího roku.

Státní dluh je spolu s dluhem zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů součástí dluhu veřejného. Výše veřejného dluhu přes prudký nárůst však zatím nepředstavuje výrazné potíže. Podle maastrichtských kritérií nutných pro budoucí přijetí eura totiž nesmí překročit 60 procent HDP. V ČR se nyní pohybuje výrazně pod 30 procenty.

Růst vládního dluhu je hlavním zdrojem zvyšování veřejného zadlužení, jež se v loňském roce patrně přiblížilo hodnotě 450 miliard korun. "Vzhledem ke schválenému rozpočtovému schodku na letošní rok a plánům mimorozpočtových fondů by mohl veřejný dluh v letošním roce vzrůst na 610 až 620 miliard Kč, což by již představovalo 27 až 28 procent HDP," dodal Marek.

(mp)

obsah | Česká republika