Do Česka se jezdí pro "druhé řidičáky"

Vstup Česka do Evropské unie pomohl i mnoha autoškolám, zejména v příhraničních regionech. Každý občan EU si totiž při splnění některých podmínek může udělat řidičský průkaz, platný v celé unii, v jakémkoliv členském státě.

Zejména mnozí Rakušané a Němci už přišli na to, že pokud absolvují řidičský kurs i se závěrečnou zkouškou v Česku, mohou ušetřit minimálně několik set eur.

Někteří cizinci ale využívají služeb českých autoškol také z toho důvodu, že ve své mateřské zemi přišli o řidičské oprávnění a jen těžko by je v dohledné době získali nazpátek. "Měl jsem skutečně i německé zákazníky, kteří už evidentně uměli řídit a znali pravidla silničního provozu. S největší pravděpodobností jim tak byl v Německu řidičák odebrán," řekl LN Vladimír Barnáš, majitel autoškoly v západočeském Stříbře.

Sám umí výborně německy, a dokáže proto vést kurs i v němčině. Pouze u závěrečné zkoušky musí být přítomen ze zákona oficiální soudní tlumočník. "I když u nás Němci zaplatí třeba 350 eur za řidičák a 50 eur za tlumočníka, stále je to vyjde velice levně. V Německu totiž může stát řidičské oprávnění se vším všudy třeba 1300 eur," uvedl Barnáš. Potvrdil, že zájem o jeho služby právě ze strany Němců se neustále zvyšuje.

Cizinci bombardují žádostmi o přihlášení do kursu prakticky všechny autoškoly v česko-rakouském a česko-německém příhraničí. "Kurs u nás zatím absolvovalo jen několik Rakušanů. Další, a je jich čím dál tím víc, ale telefonují a žádají přihlášky," řekla LN Hedvika Němcová z českobudějovické Autoškoly Profi. V Rakousku přijde získání řidičského průkazu na osobní auto na třicet až čtyřicet tisíc korun, v Českých Budějovicích průměrně na osm tisíc.

Turistika za řidičskými průkazy už zajímá i policii

Každý cizinec ze země EU, který chce získat řidičák v Česku, musí ale splnit několik podmínek. "Musí při žádosti doložit trvalý či přechodný pobyt na území republiky nebo prokázat, že v republice podniká," řekl LN ředitel jihočeské pobočky BESIP František Špale. Zejména pro Rakušany a Němce z příhraničí a s dobrými kontakty na české straně jsou ale podle něj tyto podmínky alespoň krátkodobě snadno splnitelné. "Se všemi dodatečnými náklady je stejně vyjde v Česku řidičák minimálně na polovinu rakouské ceny," tvrdí Špale.

Potvrdil, že český řidičský průkaz mohou získat teoreticky i ti cizinci, kteří o něj doma přišli. S českým řidičským oprávněním pak mohou bez velkých problémů dál jezdit po celé Evropě, pouze v mateřské zemi se vystavují riziku odhalení. "České úřady ani autoškoly každopádně nemají žádnou povinnost žádat z německé či rakouské strany potvrzení o tom, že jejich klient ještě řidičák neměl," řekl Špale.

Také zástupci české Asociace autoškol tvrdí, že některé cizince motivuje k řidičským kursům v Česku kromě nízké ceny právě snaha obejít zákony ve vlastní zemi. "Mám informace o tom, že právě Němci této možnosti často využívají nebo se alespoň snaží využívat," řekl LN místopředseda asociace Ondřej Horázný. O přeshraniční turistiku za řidičskými průkazy se proto už zajímá německá a rakouská policie.

MAREK KERLES

obsah | Česká republika