Vláda má důvěru, boj o Špidlu nekončí

Vladimír Špidla včera před poslanci uhájil svou vládu. Ve veřejném hlasování jeho kabinet získal důvěru všech sto jedna vládních poslanců ČSSD, US-DEU i KDU-ČSL. Proti hlasovalo devětadevadesát komunistů a poslanců ODS. Špidla dostal s včerejší důvěrou do ruky argumenty proti svým odpůrcům ve straně. Ty může použít na nadcházejícím sjezdu ČSSD.

"To jednání vlastně bylo součástí sjezdu ČSSD," komentoval hlasování místopředseda ODS Petr Nečas. To však Špidla odmítá: "Česká republika je nepochybně důležitější záležitost než jenom jeden ministerský předseda." Na kabinet nyní čeká důležité rozhodování o reformě veřejných financí. Bezprostředně po hlasování poslanců lehce zpevnila také česká měna k euru - zhruba o pět haléřů. Proti vládě nakonec nehlasovali ani někteří poslanci ČSSD, kteří Špidlův kabinet dlouhodobě kritizovali.

"Samozřejmě nejsem spokojený s našimi koaličními partnery. Nic jiného ale bohužel nemáme," řekl jeden z nich, poslanec Robert Kopecký. Sami sociální demokraté však popírají, že by včerejšek znamenal úplný konec krize v sociální demokracii. Ta v ČSSD nastala poté, co strana neprosadila vládního kandidáta na post prezidenta.

"Čeká nás ještě debata na sjezdu - a ta bude hluboká," řekl poslanec Milan Urban, který včera rezignoval na funkci předsedy poslaneckého klubu. Mnohem větší zkouškou než včerejší hlasování bude podle Urbana na podzim snaha vlády prosadit rozpočet na rok 2004.

Důvěra vládě? Jen optický klam

Premiér Vladimír Špidla se včera tvářil spokojeně a tvrdil, že nyní si je už jist podporou všech 101 vládních poslanců. Jak je to ale ve skutečnosti? Před dvanácti dny při volbě prezidenta chyběly vládnímu kandidátovi hlasy téměř dvaceti koaličních poslanců. Hlasovalo se tajně, žádný z nich neriskoval kritiku za to, že se postavil proti vládě.

Včera se ve sněmovně hlasovalo veřejně. Každý poslanec musel vstát a zřetelně říci, jestli vládě důvěřuje, nebo ne. Nikdo ze sociálních demokratů, lidovců nebo unionistů si netroufl vládu potopit. Následky by byly vážné. Takovému poslanci by bylo vytýkáno, že způsobil pád vlády a destabilizaci země před vstupem do Evropské unie. Přitom je zjevné, že zejména mezi 70 poslanci ČSSD je mnoho nespokojených s vládou. Vadí jim v ní především pravicoví unionisté a Špidlovi vytýkají, že jim příliš ustupuje.

"Neměli bychom jít tak na ruku Unii svobody, která má jen tři ministry a jen deset poslanců. Mně se ta vláda nelíbí, měli bychom mít menšinovou vládu s podporou třeba i komunistů," řekl včera po vyslovení důvěry jeden z poslanců ČSSD. Důvěru vládě prý vyslovil, protože by byl ve straně "možná jediný".

Špidla navíc potřebuje vyslovenou důvěru hlavně pro blížící se sjezd své strany. Tím, že se snažil zabránit Miloši Zemanovi v cestě na Pražský hrad, si totiž v ČSSD nadělal mnoho nepřátel a hrozí mu sesazení z předsednického křesla. Včera však dostal od vládních poslanců silnou zbraň. Může tvrdit, že ustál vládní krizi po prezidentských volbách. Jestli mu to pomůže, bude jasné po posledním březnovém víkendu.

LUKÁŠ DOLANSKÝ, JAN KUBITA, MF DNES

obsah | Česká republika