Češi darují Egyptu tuny munice

Den po kritice Ruska, kterému se nelíbí, že Česká republika věnovala Gruzii munici, schválila vláda premiéra Paroubka podobný dárek pro Egypt. Do arabské země tak zamíří 550 tun munice. České armádě to prý uspoří zhruba 50 milionů korun, které by jinak muselo vydat na její ekologickou likvidaci.

Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany řekl, že Egypt o munici požádal v dubnu prostřednictvím svého ministra obrany Husajna Tantawy. Dopravu nábojů si vezme na starosti česká společnost, kterou si vybrali zástupci Egypta. "Veškeré náklady spojené s převzetím a přepravou munice budou hrazeny egyptskou stranou," dodal Pejšek. Karel Dolejší z nevládní organizace Amnesty International (AI) nepovažuje vyzbrojování egyptských bezpečnostních složek za šťastné. "Chovají se dost hrozně - například mučí, to je běžně známo," řekl Dolejší. "Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) přitom prohlásil, že mezi priority České republiky patří dodržování lidských práv," dodal.

Vláda již loni věnovala téměř 6000 tun střeliva Afghánistánu a i Gruzie v minulých letech dostala munici z Česka. Mezi dalšími kandidáty na nepotřebný vojenský materiál se objevil například Irák.

Rusku se nedávné rozhodnutí české vlády poskytnout Gruzii bezplatně dodávku munice nelíbí. Podle Moskvy to není první případ, kdy se země NATO účastní přezbrojení této zakavkazské republiky. Toto počínání může podle ní vážně destabilizovat situaci v celém regionu pod Kavkazem.

Česká armáda již k prodeji či bezplatnému převodu vyčlenila zhruba 20.000 tun střeliva, dalších 46.000 tun hodlá zlikvidovat. Dosud se zbavila zhruba třetiny tohoto množství.

LIDOVKY

obsah | Česká republika