Ekonomika růstem dohnala Slovensko

Česká ekonomika se zařadila po bok Slovenska mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky ve střední Evropě. Ve druhém čtvrtletí roku 2005 se totiž tempo růstu vyšplhalo na 5,1 procenta. V prvních třech měsících roku dosáhlo 4,7 procenta. Vyšší meziroční růst byl naposledy zaznamenán ve druhém čtvrtletí 1996.

Výsledek překonal odhady analytiků, kteří očekávali růst na 4,9 procenta. Hospodářství táhl vzhůru především zahraniční obchod, který by měl v letošním roce vůbec poprvé skončit s přebytkem.

Výdaje domácností vzrostly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 2,1 procenta. Zvýšený zájem projevili spotřebitelé o oděvy, obuv, nábytek, audio a video techniku a na rozdíl od 1. čtvrtletí také o dopravní prostředky. Naopak méně než loni vydali za ubytovací a stravovací služby.

Vývoj výdajů institucí zahrnovaných do sektoru vlády na konečnou spotřebu se z meziročního poklesu v 1. čtvrtletí změnil ve 2. čtvrtletí na růst o 0,9 procenta. Významně se zde projevilo jednorázové zahrnutí šesti stíhaček Jas-39 Gripen. Z hlediska HDP však tato operace neměla žádný dopad. Bez jejího zaznamenání by však byly vládní výdaje opět nižší než loni. V běžných cenách se ve druhém čtvrtletí zvýšil hrubý domácí produkt meziročně o 5,3 procenta.

(iln)

obsah | Česká republika