Vznikne česká elektronická armáda

Centrum elektronického boje. Tak se jmenuje speciální vojenská jednotka, která v České republice vznikne už příští rok v říjnu. Pracovat v ní bude pět set vojenských specialistů. Ti budou mít za úkol pomocí radarů a odposlechů sledovat nepřátelské cíle, například teroristy. Pomůže i slavný radiolokátor Věra. NATO začne speciální "elektronickou" jednotku české armády využívat už za dva roky.

Experti z české "elektronické armády" budou používat také sledovací systém Věra. Ten má daleký dosah a dokáže odhalit například i neviditelná letadla. Zprávu o vzniku jednotky přinesla Česká televize.

Kvůli Věře má o spolupráci s Českem zájem i Severoatlantická aliance. Rozběhnout by se měla podle dohod, které už uzavřelo ministerstvo obrany, v roce 2006.

"Naší jednotku pak bude možné použít v jakékoliv operaci NATO. Sledovací systémy mají pochopitelně i jiné země. Kvality, jakou poskytuje systém Věra, však podle mých informací jinde na světě nedosahují, dokonce ani ve Spojených státech," řekl ČT šéf generálního štábu Pavel Štefka.

Nejdřív v Opavě, pak v Čáslavi

Jinak však české armádní Centrum elektronického boje nemá nijak vybočovat z úrovně běžné v alianci. "Takové útvary mají i v jiných zemích. Ten náš na tom bude technicky srovnatelně s těmi v zahraničí," řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Velení nového Centra se do roku 2009 usídlí v Opavě. Pak se celý útvar přestěhuje do Čáslavi, kde bude mít svou stálou základnu.

Veškeré vybavení a provoz zaplatí česká armáda. Speciální jednotka podle odhadů ročně spotřebuje několik stovek milionů korun. Centrum vznikne sloučením dvou již existujících útvarů. Jedná se o jednotky elektronického boje a pasivních sledovacích systémů.

"Takové slučování je obvyklé i v jiných armádách v zahraničí. Spojením obou útvarů do jednoho ušetříme několik desítek pracovních míst," dodal mluvčí Čírtek. Vojáci se těší, že získají lepší přehled Zjednodušení své práce si od této novinky slibují i vojáci.

"Kombinací obou, pasivních i aktivních systémů, získáme lepší přehled o tom, co potřebujeme vědět," řekl v ČT velitel speciálních sil Petr Pavel. Zařízení na radiový přenos a rušení používala už od počátku osmdesátých let tehdejší Československá lidová armáda. Radioelektronickému boji se tehdy věnovaly celé pluky. Mezi předchůdce systému Věra patří například pasivní sledovací systém Tamara.

JANA MACHÁLKOVÁ

obsah | Česká republika