Tramvaje pro Prahu už obdivují Plzeňáci

Tramvaj Škoda 14T s designem Porsche určená pro Prahu se poprvé objevila v ulicích. V rámci zkušebního provozu začala tento týden jezdit po Plzni, zatím je kvůli koordinaci s běžnou dopravou k vidění pouze v noci.

Stroj vyrobený ve Škodě Transportation, dceřiné společnosti plzeňské Škody Holding, najede po západočeské metropoli zhruba pět set kilometrů, kolem poloviny prosince se bude stěhovat do Prahy.

"Tramvaj se testuje a jezdí jen s měřicími přístroji. Zatím vše probíhá bez problémů," řekla Právu ve středu mluvčí holdingu Radka Pistoriusová, podle níž se ještě v Plzni vůz objeví i v denním provozu. "Cestující ale zde vozit nebude," dodala Pistoriusová.

Škoda dodá letos do Prahy dvě z celkem dvaceti tramvají, další vyrobí během následujících dvou let. Celá zakázka má hodnotu zhruba miliardu korun. O tom, kdy začnou vozy sloužit cestujícím, rozhodne Drážní úřad. První T14 zřejmě vyjede na linku Modřany - Černý Most.

Tramvaj Škoda 14T je nízkopodlažní, měří 31 metrů a může jet až šedesátikilometrovou rychlostí. Vůz má kapacitu 279 cestujících, 69 míst je k sedění. "Na naše podmínky je unikátně vybavená kabina řidiče. Je zcela uzavřená a mimo jiné obsahuje dva monitory, na nichž je možné sledovat výstup a nástup cestujících," uzavřela Pistoriusová.

PRÁVO

obsah | Česká republika