Česko má prý v EU zastupovat spolupracovník StB

Ve vrcholných orgánech Evropské unie bude zastupovat Česko diplomat Petr Mooz. Ten podle dnešních informací Radiožurnálu spolupracoval s komunistickou tajnou službou a představuje bezpečnostní riziko. Ve prospěch diplomata ale hovoří lustrační osvědčení.

Mooz prošel bezpečnostními prověrkami a má nastoupit do politického a bezpečnostního výboru, který spadá přímo pod Radu EU. Ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Mooz obdržel všechny dokumenty nutné pro výkon práce. Dostal prověrku pro seznamování s informacemi nejvyššího stupně utajení i prověrky požadované pro EU a NATO, řekla Dana Pavlousková z tiskového oddělení. Podle prověrek nebyl vědomým spolupracovníkem s StB, dodala.

Mooz je prolustrován

První nařčení ze spolupráce s StB přišlo již v roce 1991, Mooz proto požádal o lustrační osvědčení, které vyšlo v jeho prospěch. Ministerstvo vnitra Moozovi vydalo osvědčení, že nikdy nebyl vědomým spolupracovníkem StB, v roce 1992.

Rozhlas však upozorňuje, že to není jediný případ, kdy podezřelý diplomat získal bezpečnostní osvědčení. Tajné služby už v roce 2000 upozornily tehdejšího premiéra Miloše Zemana na manipulace Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) s prověrkami diplomatů. Nestandardní průběh prověrek kontrarozvědky zjistily podle rozhlasu u dvacítky diplomatů.

Podle Radiožurnálu pracoval Mooz pro komunistickou tajnou službu jako takzvaný důvěrník. Ve svazcích StB je údajně popsáno několik jeho schůzek v Moskvě z poloviny 80. let.

"Tento člověk nepochybně znamená bezpečnostní riziko," uvedl na adresu Mooze bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Stanislav Devátý. Mooz tvrdí, že bezpečnostní prověrka NBÚ mu byla udělena oprávněně a že se úspěšně obhájil před nezávislou komisí.

LIDOVKY

obsah | Česká republika