EU seškrtala ČR povolenky na emise o 17 mil. tun

Průmyslové podniky v ČR dostaly ve čtvrtek těžkou ránu. Evropská komise odmítla návrh ČR rozdat firmám povolenky na vypouštění 108 miliónů tun emisí. ČR musí návrh přepracovat a povolit maximálně 91 miliónů tun. To je ještě méně, než navrhovalo ministerstvo životního prostředí. Ekologové jásají, podniky mluví o diskriminaci.

Ministerstvo rozdělí povolenky mezi podniky zdarma, každý podnik bude moci vyprodukovat maximálně tolik emisí, na který získá povolenky. Pokud je všechny nevyužije, může je prodat jinému podniku, kterému naopak jeho povolenky nestačí. Tím se z principu stává i výhodný obchod a podniky logicky stojí o co nejvíce povolenek, obchodovat by s nimi mohly v rámci celé EU.

"To, co je navrhováno k budoucímu jednání, je z naší strany bráno jako diskriminace nových členských států Evropské unie a zároveň by to zamezilo rozvoji našeho odvětví v České republice," řekl ředitel Unipetrolu Pavel Švarc. Podniky se ale bojí, že vyšší limity už se ČR vyjednat nepodaří.

"Exhalace se tímto číslem sice nesníží, ale aspoň neporostou," řekl Vojtěch Kotecký z ekologického Hnutí Duha.

ČR si na obchodování ještě počká

Ministerstvo hospodářství ale s výsledkem spokojeno není. "Návrh Bruselu neodpovídá reálnému stavu," řekl mluvčí ministra průmyslu Ivo Marvinac. EU omezila množství emisí téměř všem státům. Cílem systému je chovat se ekologičtěji a ne na něm vydělávat. Například Slováci přišli s plánem na 104 miliónů tun, odešli s 91 milióny.

Ministerstvo bude nyní dál s Bruselem jednat a zdůvodňovat, proč je potřeba limit zvýšit. ČR nyní vypustí do ovzduší ročně asi necelých 90 miliónů tun, jakékoliv požadované množství navíc musí před EK zdůvodnit. ČR je jednou z posledních zemí EU, která do obchodu s emisemi ještě nevstoupila. Většina zemí EU v systému obchodu funguje už od 1. ledna.

NOVINKY

obsah | Česká republika