Česko prohrává závod o přijetí eura

Jako poslední z unijních zemí střední a východní Evropy přijme Česko euro. Zrychlení celého procesu nepomůže ani změkčení Paktu stability. V Maďarsku či na Slovensku se bude eurem platit už v roce 2009, v Česku minimálně o rok později.

Čechům se nedaří v soutěži o to, která z nových zemí unie bude dříve platit eurem. Restaurovaný Pakt stability totiž zemím jako Polsko, Maďarsko nebo Slovensko umožní, aby přijaly euro v roce 2009, tedy o rok dříve, než původně zamýšlely. Obyvatelé Česka se eura v peněženkách dočkají nejdříve v roce 2010. Vyplývá to ze studie rakouské banky Bank Austria Creditanstalt (BACA).

"Podle dosud předložených návrhů mají země střední a východní Evropy, kromě Česka, daleko větší šanci na dřívější zavedení eura," uvedla hlavní ekonomka BACA Marianne Kagerová. Hlavní výhodou má být pro nováčky, že budou moci odečíst náklady na penzijní reformu od ročních deficitů svých veřejných rozpočtů, což by se pozitivně projevilo na vykazovaných schodcích.

Jestliže chce členská země přijmout euro, je jednou z podmínek, aby roční schodek veřejných rozpočtů byl nižší než tři procenta HDP. A pod touto úrovní se musí udržet dva roky v řadě.

To zatím není případ České republiky, která podle autorů studie nemá šanci do roku 2007 splnit tříprocentní limit. Proto je nejbližší možný termín až rok 2010, tedy jako poslední z postkomunistických zemí.

Ministerstvo financí však situaci nevidí dramaticky. "K posunu termínu přijetí společné evropské měny nevidíme důvod. Platí strategie, kterou schválila vláda," sdělil mluvčí resortu Marek Zeman.

Podle ekonomů hraje velkou roli, že Česko jako jediná z postkomunistických zemí regionu nereformovalo penzijní systém. "Česko si nemůže polepšit, protože ještě nezahájilo důchodovou reformu, takže si nemůže odečítat náklady na ni od celkových schodků," upozornil hlavní ekonom Patria Online David Marek. Zároveň však dodal, že změkčování Paktu stability je jen účetním trikem, který nezohledňuje celkovou připravenost zemí na euro. "To, že jsme poslední, je dáno i tím, že stále zbývá provést klíčové reformy, což samozřejmě není dobrou vizitkou vlády," doplnil Marek.

Naopak výrazným způsobem by z nových pravidel mohlo těžit Polsko, Maďarsko a Slovensko. "Šance Slovenska na vstup do eurozóny v roce 2009 jsou tímto potvrzeny. Polsko a Maďarsko, jejichž původní cíl byl rok 2010, by nyní mohly přijmout euro už o rok dříve," uvádí se ve zprávě. Rozhodující roli hraje nová podoba Paktu stability. Zatímco podle původních pravidel by například maďarský deficit dosahoval 3,4 procenta, podle nových už jen 2,8 procenta.

Zástupci unijních nováčků proto už potvrdili, že se zaměří na urychlený příchod eura. Například polský ministr financí Miroslav Gronicky v pondělí prohlásil, že vítá nové podmínky a Polsko se bude snažit přijmout euro v roce 2009, tedy o rok dříve, než byl původní plán Varšavy.

JIŘÍ JANEČEK

obsah | Česká republika