Česko s euroústavou nekončí

Ani francouzské Non! euroústavě neodradilo vládní koalici v Česku v pokračovaní její ratifikace. Lídři ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody se domluvili na společném stanovisku, se kterým země vystoupí 16. června v Bruselu na summitu Evropské unie. Koalice pověřila premiéra Jiřího Paroubka, aby na něm navrhl prodloužení termínu ratifikace v jednotlivých zemí. Úvahy o zastavení procesu vyvolalo francouzské odmítnutí. Dokument totiž musí schválit všech 25 členskými zemí.

Premiér má prosazovat pokračování ratifikačního procesu a navrhnout takové řešení, které usnadní pozici zemí, jež dokument napoprvé neschválily. "Jedním (z možných řešení) je prodloužení ratifikačního období ze dvou na tři roky," řekl po koaliční schůzce místopředseda US-DEU František Pelc. Postojem Česka na jednání v Bruselu se dnes bude zabývat vláda.

Lidovci tak nepřesvědčili sociální demokraty a unionisty, že se má dočasně pozastavit informační kampaň. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek řekl, že ministři jeho strany návrh na přerušení kampaně předloží dnes vládě. Očekává ale, že je zbytek kabinetu přehlasuje. "Neměli jsme a nemáme společný názor na pozastavení kampaně," zdůraznil.

Sociální demokracie podle Kalouska odmítla zúčastnit se schůzky tří koaličních stran a ODS, na níž by politici demokratických stran projednali českou pozici po francouzském odmítnutí euroústavy. Účast na takovém jednání navrhovaném lidovci odmítl i Pelc.

Gross: Lidovci se chovali jako lidovci

Šéf ČSSD Stanislav Gross uvedl, že občané mají právo získat informace a že ratifikační proces by měl pokračovat. Opoziční ODS tvrdí, že po francouzském "ne" je ústava definitivně neplatná a schvalování nemá smysl. Kalousek řekl, že takový názor občanských demokratů je předčasný a ve svých důsledcích může ohrozit myšlenku evropské integrace. Totéž ale platí podle Kalouska i o postoji ČSSD, která se tváří, že se nic nestalo. Ústavu nepovažují za mrtvý dokument ani unionisté.

Kalousek zdůraznil, že je potřeba do bruselského jednání udělat pauzu v kampani a přestávku využít k jednání, a pak začít na jiných základech. Gross hovořil o nutnosti pokračovat v kampani i v ratifikačním procesu v Česku s odvoláním na přijaté závazky vlády. "Je zapotřebí, aby vláda České republiky jednoznačně stála za tím, co je v jejím programu," zdůraznil. Sociální demokracie podle něj chce, aby se občané seznámili s dokumentem, na kterém dlouhou dobu pracovali evropští politici. Po bruselském jednání se podle něj uvidí, na čem se Evropa shodne. K postoji KDU-ČSL na dnešním jednání poznamenal: "Chovali se jako lidovci."

(iln)

obsah | Česká republika