ČR začala distribuce 50 tisíc výtisků euroústavy

Zájemci o přečtení ústavy Evropské unie si mohou pro její výtisk od pondělí zajít do Eurocentra v Rytířské ulici v Praze, v příštích dnech dorazí i do jednotlivých regionů. Do Česka celkem dorazilo padesát tisíc výtisků dokumentu v českém jazyce.

Euroústava je dostupná zdarma. Mezi občany je o ni veliký zájem. Během první hodiny bylo rozebráno více než 300 exemplářů, informoval dnes ČTK Jakub Hodinář z vládního odboru pro informování o EU.

"Takový zájem veřejnosti o skoro pětisetstránkový dokument nás překvapil," doplnila ředitelka odboru Petra Mašínová. Podle ní je nutné přivést z meziskladu do informačního centra další stovky exemplářů, protože zásoby v Eurocentru zdaleka nestačí pokrýt poptávku veřejnosti.

Smlouva o Ústavě pro Evropu by měla být všem zájemcům v ČR k dispozici do dvou týdnů. Distribuci řídí krajské úřady. Překlad smlouvy má 192 stran, dalších téměř 300 stránek tvoří přílohy.

Média kritizovala nedostatek euroústav pro širokou veřejnost letos v březnu. Vláda Stanislava Grosse tehdy slíbila dotisk dvaceti tisíc kusů. Následovala vnitropolitická krize, a tak slíbený dotisk dorazil do ČR až nyní. Mezitím dokument odmítli voliči v referendech ve Francii a Nizozemsku. Není proto vůbec jisté, zda začne platit. Původní dohoda mezi 25 státy EU totiž zněla, že musí ústava projít ve všech zemích.

Na posledním unijním summitu v červnu se země shodly na zpomalení procesu ratifikace.

(lh), NOVINKY

obsah | Česká republika