Na českobudějovické radnici "bydlí" stovky lidí

V Česku se prosazuje finta, jak se s pomocí úřadů zbavit dluhů a nepříjemných věřitelů. Stačí se přihlásit k trvalému pobytu na radnici. Touto zdánlivě podivnou poučkou se v Česku začínají řídit tisíce lidí.

Když někdo chce mít stálou adresu a přitom nebýt k zastižení žádným z úřadů, soudů ani exekutorů, má podle zákona možnost odhlásit se z místa trvalého pobytu a jako bezdomovec se hlásit na radnici. Na nové adrese je možné přijímat poštu. Nikdo ale nezjistí, kde adresát doopravdy bydlí.

A právě téhle výhody využívají vedle bezdomovců i nejrůznější podvodníci. "Podezření na spekulativní odhlášení z trvalého bydliště máme v desítkách případů. Málokdy se nám je ale podaří prokázat," říká vedoucí evidence obyvatel českobudějovického magistrátu Marie Ivanová.

Na jejím úřadě běží řízení o převodu trvalého bydliště do budovy radnice v takřka dvou tisících případech. Letos již kladně vyřídili 350 žádostí. Stále častější jsou případy, kdy rodiče úřad žádají, aby dospělým dětem zrušil trvalý pobyt v jejich bytě a přihlásil je na radnici. "Mají strach, že se děti dostanou do dluhů a exekutor zabaví i věci, které patří rodičům," tvrdí Ivanová.

Úředníci žadatelům vyhoví jen v případě, že syn či dcera v bytě prokazatelně nebydlí a s odhlášením souhlasí jak on (ona), tak rodiče. Navíc si úředníci mohou vyžádat svědectví sousedů. "Jenže i to lze dnes obejít. Pokud se dnes chce někdo odstěhovat jen naoko, jen těžko mu to dokážete," stěžuje si úřednice.

MAREK KERLES

obsah | Česká republika