Experti z Východu se do ČR nehrnou

Nedávno zahájený vládní projekt lákající do České republiky kvalifikované odborníky z Východu, má své první výsledky. Přihlášku na ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) podalo prvních 41 žadatelů. Nejvíce z nich je z Bulharska (24), 15 žadatelů má kazašskou národnost a dva jsou Chorvaté.

Zájem zůstat natrvalo v Česku mají nejvíce zdravotníci, technici a specialisté na výpočetní techniku. "Z lidí, kteří si zatím přihlášku podali, mají šanci uspět téměř všichni," uvedl Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci, jež se na projektu podílí.

Možnost žádat v ČR o trvalý pobyt, dostali zatím jen občané Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu. V budoucnu by se však jejich seznam měl mnohonásobně rozšířit. "Konečným cílem je rozšíření projektu na všechny země s výjimkou členských zemí EU," uvedla Věra Ivanovičová z MPSV.

Přihlášku do projektu mohou podávat cizinci ve svých zemích na českých velvyslanectvích. Ačkoliv ještě před spuštěním projektu se na ambasády chodily informovat tisíce lidí, přihlášku zatím nepodal nikdo z nich. "Důvodem jsou přísné podmínky, z nichž základní je ta, aby uchazeč měl předem smluvenou práci v ČR, což není jednoduché. Mnoho lidí to teď zkouší," vysvětlil Schroth. Řada cizinců se také do projektu přihlásila, ale musela být odmítnuta. "Nesplňovali podmínky. Šlo například o podnikatele, žadatele o azyl, nebo občany jiných než těchto tří vybraných zemí," řekla Ivanovičová.

Důležité je i vysvědčení

Získat šanci zůstat v ČR natrvalo a legálně není jednoduché. Spolu s přihláškou totiž musí cizí odborníci předložit pasy, víza, pracovní povolení, vysvědčení, doklady o pracovní praxi, ale i partnerovy či manželovy, kteří by v ideálním případě měli splňovat stejná kritéria jako žadatel. Každá přihláška bude totiž bodována a i za manžela, manželku.

Za dvě menší děti je možné získat nezanedbatelný počet bodů. Nejvíce bodů podle ministerstva získá třicetiletý vysokoškolák s několikaletou praxí, ženatý, otec dvou malých dětí, který ovládá češtinu a další světový jazyk. Právě tak náročná kritéria může splnit jen málokdo.

Letos bude vybráno nejvíce 300 osob. Příští rok by to ale už mohlo být 1400 lidí. Pilotní projekt má státní kasu přijít na 11 milionů korun a pro přijímání přihlášek ministerstvo zřídilo speciální pracoviště v Praze. "Jde jistě o dobrý počin, otázka ale je, zda je to efektivní, když se dodnes přihlásilo jen 41 lidí," říká Hana Kabeleová z Multikulturního centra v Praze. Hlavním důvodem, proč projekt vznikl, je, že v roce 2030 bude v ČR chybět 420 tisíc pracovních sil. K tomuto závěru došli tvůrci demografické studie, kterou nechalo vypracovat MPSV.

MARKÉTA KUTILOVÁ

obsah | Česká republika