Neznámý malíř obarvil záplatované chodníky

Asfaltový chodník u Vltavy vedle galerie Mánes vypadá, jako by se stal součástí nějakého výtvarného projektu. Nepravidelné záplaty hrají po opravách barvami, jeden z plátů je modrý, další zase do růžova. Na podobné chodníky s veselejšími fleky však mohou lidé v Praze narazit i jinde, a to i v historickém centru. K vidění jsou i nad Prašným mostem, na Rašínově nábřeží, u Karlova náměstí nebo v Dejvické ulici. Zřejmě nikdo však neví, kdo a proč to dělá.

Dohady nad záplatami

"Říkala jsem si, jestli si takhle barevně neoznačují nějaká místa k opravě," zamýšlela se mladá blondýnka nad barevnými záplatami poblíž Letenského tunelu.

Dva mladíci zase u Mánesa rozvinuli teorii o tom, že silničáři tímto viditelným způsobem upozorňují na opravené části chodníků. Modrá barva - třeba opravy ze září, růžová - opravy říjnové. "Jen aby si nezjednodušovali práci a nenatírali i staré záplaty," pousmál se u zábradlí jeden z nich.

Barevně? Snad cyklostezky

Čas na zjišťování si vyžádal Tomáš Mrázek, mluvčí Technické správy komunikací, která má rekonstrukce povrchů v metropoli na starosti. "Růžovou? A na více místech v Praze? Tak to TSK v rámci standardních úprav určitě nedělá," řekl nakonec Mrázek. Podotkl, že barevné asfalty se dají použít spíš při stavbě cyklostezek, ale ne při běžném záplatování.

Mrázek přitom nemohl vyloučit, zda asfalt po opravách nebarví třeba vodárny nebo plynaři. To však tiskové mluvčí obou společností v pondělí odmítly. Jestli se lidé dočkají dalších barevných chodníků i v následujících měsících, tak není jisté.

"Nic o tom nevím, je to opravdu i v Praze 2?" zeptal se překvapeně šéf odboru dopravy této městské části Josef Gál s tím, že se záplatami nemají nic společného.

Osamělý natěrač v ulicích?

Do pátrání se před týdnem pustil radní Prahy 6 Jan Holický, který má v této městské části na starosti takzvaný chodníkový program. "Barevné záplaty mám potvrzené i v Praze 7 a v Praze 1. Alespoň je vidět, kolik je ve městě záplat. Samotného mě zajímalo, co to je, ale nikdo nic neví."

Pracovníci TSK přitom podle něj jednou zahlédli mladíka s barvou, který chodník natíral. "Než však objeli blok a vrátili se, byl pryč," dodal radní.

JAN DAVID

obsah | Česká republika