Tajemný Fond Z je k nahlédnutí

Chce-li si někdo prolustrovat jakéhokoliv ústavního činitele z roku 1990, kdy jejich spisy chránily zdi tajemného Fondu Z na federálním ministerstvu vnitra (FMV), mohl by tak učinit.

Ale jeho materiály by byly k dispozici, jen pokud byl někdo z tehdejších poslanců nebo ministrů spolupracovníkem bývalé tajné policie. Přístup k němu, stejně jako k dalším dokumentům Státní bezpečnosti, umožnil zákon o zpřístupnění svazků StB, který platí od konce března. Fond Z byl předmětem letitých spekulací, protože měl obsahovat svazky agentů StB, kteří se po listopadu dostali do vrcholných státních funkcí. Jejich spisy počátkem roku 1990 vyčlenil a schoval exministr vnitra Richard Sacher. Ještě téhož roku ale byly opět zařazeny do normálního archívního režimu.

"V emociálně vzepjaté atmosféře polistopadových měsíců jsem se rozhodl vzít všechny materiály osob, které naznačovaly, že by mohlo jít o signální svazky nebo svazky agentské, a vyřadil je. Šlo o poslance Federálního shromáždění, obou národních rad a všech vlád. Dal jsem je do místnosti s Fondem Z, zamkl ji a klíč nosil u sebe," upřesnil pro Právo Sacher. Podle něj Fond Z ovšem vznikl dávno v minulosti, kdy se po smrti významných představitelů KSČ jejich písemnosti z bezpečnostních důvodů neukládaly v budově ÚV KSČ, ale ve speciální místnosti na MV. Přístup k nim měl pouze ministr vnitra.

"Byl to strašně zaprášený krcálek plný papírů. Když jsem tam přišel poprvé, sáhl jsem po vrchní složce a nahmatal spis Josefa Smrkovského," vzpomíná Sacher. Dodal, že předlistopadový Fond Z neměl nic společného s agentstvím, šlo o různé citlivé dokumenty i soukromého rázu.

Zmizely citlivé dokumenty?

"Další garnitury, které po mém odchodu prošly ministerstvem, měly eminentní zájem zjistit, co jsem do Fondu Z přenesl. Spousta citlivých materiálů asi zmizela, ale ty zbylé pak byly převedeny do archívu a dnes budou jistě běžně přístupné," uvedl Sacher.

Manipulaci s dokumenty z Fondu Z vylučuje senátor Jan Ruml, bývalý náměstek federálního ministra vnitra: "Fond Z rozpustil federální ministr vnitra Ján Langoš hned po svém nástupu do funkce v červnu 1990 a v netknuté podobě ho převedl do běžného archívního režimu." To Právu potvrdil i ředitel odboru archívní a spisové služby MV ČR Jan Frolík: "Fond Z existoval, ale už dávno byl zrušen a všechny svazky v něm obsažené byly převedeny do normálního archívního režimu."

Na dotaz Práva, zda by případný žadatel o svazek spolupracovníka StB, jehož spis kdysi spadal pod Fond Z, tento materiál dostal k nahlédnutí, Frolík odpověděl kladně. "Pevně doufám, že máme přístup ke všem materiálům z archívu ministerstva vnitra, tedy i tzv. Fondu Z," řekl Právu ředitel Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec. Pokud při procesu prověřování žadatele o osvědčení přijde z ministerstva vnitra odpověď, že dotyčná osoba je evidována jako spolupracovník StB, pak pracovníci úřadu sami v archívech ministerstva zkoumají míru a okolnosti této spolupráce.

"Když ale z MV přijde odpověď záporná, pak už nic neprověřujeme," doplnil Kadlec.

(kp), PRÁVO

obsah | Česká republika