Vítězný Čech doufal, že vylepší své loňské umístění

Další trofej do své sbírky získal v pondělí Petr Čech. Brankář Chelsea má za sebou fantastický rok. Skvělými výkony pomohl londýnskému klubu po padesáti letech k titulu v Premier League, dostal cenu pro nejlepšího brankáře světa a vychytal národnímu celku postup na MS v Německu. Za to vše se pak mohl poprvé v kariéře radovat z korunky pro nejlepšího fotbalistu České republiky.

Trofej pro vítěze zamíří rovnou do Londýna. "Mám tam takový pokojíček, ve kterém si všechny ceny už od žáků schovávám. Ale pro mě nejsou individuální trofeje to nejdůležitější, více si cením týmového vítězství. Třeba v lize nebo v Ligovém poháru," řekl vítěz na tiskové konferenci po pondělním slavnostním galavečeru v pražském paláci Žofín.

Čech svým hlasem na první místo dal Pavla Nedvěda, který po loňském vítězství skončil třetí. "Pavel si drží dlouhá léta skvělou výkonnost v Juventusu, kde přes všechny zdravotní problémy září. Je to výjimečný hráč, což dokázal v baráži. Všichni v něm viděli spasitele a on by to musel uhrát případně sám," řekl na adresu držitele Zlatého míče z roku 2003 Čech.

Právě skutečnosti, že se probojoval do společnosti držitelů prestižní světové trofeje, si vítěz nejvíce cení. "Přede mnou trofej vyhráli hráči, kteří mají za sebou skvělé kariéry, vyhráli Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy," připomněl i druhého držitele ceny francouzského časopisu France Football - nedávno pětasedmdesátiletého Josefa Masopusta. " Pro brankáře je navíc mnohem těžší tuto cenu vyhrát," dodal.

Fotbalistou roku se stali zatím jen dva brankáři - pětkrát Ivo Viktor (1968, 1972-73, 1975-76) a Petr Kouba v roce 1993. "Trenér Brückner mi kdysi řekl, když jsem tady seděl v zadních řadách, že s rukavicemi budu mít těžké vyhrát. O to víc mě vítězství těší," vzpomněl si na několik let starou událost Petr Čech.

Gólman Chelsea po výjimečném roce tušil, že by mohl vylepšit své loňské umístění, kdy skončil třetí za Pavlem Nedvědem a Milanem Barošem. Na vítězství ale nemyslel. "Věřil jsem, že se umístím lépe, než loni. Měl jsem nejvydařenější sezónu v životě. Vítězství v anketě o Fotbalistu roku si moc vážím," uvedl Čech.

Rychlá cesta vzhůru

Urostlý rodák z Plzně má za sebou raketovou cestu mezi světovou elitu. V sedmnácti letech nakoukl v dresu Blšan do nejvyšší české soutěže, výborné výkony mu přinesly přestup do pražské Sparty. Z ní po ročním angažmá zamířil do francouzského Rennes, odkud jej koupila ambiciózní Chelsea. S anglickým mistrem Čech nedávno podepsal nový kontrakt do roku 2010, který z něj s ročním platem kolem 260 miliónů udělal nejlépe placeného českého sportovce.

Čech v roce 2002 vychytal reprezentační jednadvacítce titul mistrů Evropy, byl oporou i na stejném šampionátu seniorů o dva roky později v Portugalsku. Čech je ženatý, s manželkou Martinou se seznámil na plzeňském Sportovním gymnáziu.

TOMÁŠ FLIEGL

obsah | Česká republika