V zoo spustili reality show ze života goril

Ke dvěma reality na českých televizích přibyla další. Jmenuje se Odhalení. Na internetu a digitálním kanálu ČT budou moci divíci sledovat život goril v pražské zoo. Gorilího samce Richarda, samice Kijivu a Shindy a batole Moju od rána sleduje v jejich pavilonu šestnáct kamer. Obrázky z nich vysílá Český rozhlas Leonardo na internetových stránkách www.rozhlas.cz/odhaleni a digitální kanál České televize ČT 24.

V první hodině živého vysílání se představili nejen gorily, ale i jejich ošetřovatelé. Zatímco protagonisté lidských reality show si po sobě musejí uklízet, kamery v trojském areálu ukázaly, že tuto práci v pavilonu goril odvádějí lidé. Kamery a mikrofony jsou umístěny i v prostorách, které jsou veřejnosti běžně nepřístupné.

Využitím vlny popularity reality show v Česku chtějí organizátoři projektu Odhalení udělat něco pro gorily v jejich přirozených domovech v přírodě. Výtěžek z hlasování diváků prostřednictvím sms zpráv dají na projekt ochrany goril ve volné přírodě. Hraje se o dvanáct melounů, které dostane nejsympatičtější gorila na zub.

Projekt by měl skončit v polovině ledna. Denní sestřihy se objeví každý všední den na zpravodajské stanici ČT 24 a v Dobrém ránu s ČT. Jejich součástí bude mimo jiné i "jazykový kurz" s názvem Učíme se gorilsky.

Poučení nabízejí i webové stránky projektu, zájemci se na nich dočtou o rodinném životě goril, jak ho poznal zoolog Zdeněk Veselovský, o chovu těchto primátů v Československu i o tom, že v Africe je každoročně zabito až 8000 lidoopů na maso.

Zázemí vysílání tvoří malé televizní studio, které rozhlas vybudoval v sousedství gorilího pavilonu. Vysílání by se nemělo dotknout běžného života goril v pavilonu.

Součástí projektu nejsou jen záběry z gorilího života, ale také besedy s vědci a odborníky na tento druh zvířat a další doprovodné pořady.

ČTK

obsah | Česká republika