Český gripen pomohl nizozemskému letadlu

Stíhačka Jas-39 Gripen z čáslavské letecké základny dnes odpoledne pomáhala letounu Boeing 737 nizozemské společnosti KLM letícímu z Rakouska do Německa. Jeho piloti chtěli při přeletu nad Českem ověřit, zda nemají otevřeny dveře nákladového prostoru, řekla mluvčí čáslavské základny Magdalena Dvořáková.

Gripeny jsou kvůli výluce čáslavské základny dočasně v Pardubicích. Dnes se účastnily cvičení New Fip. Jeden z letounů z něj byl v 14:50 odvolán a odletěl na pomoc boeingu. Jeho piloti vyslali českým navaděčům nouzové hlášení. Zároveň požádali, aby stíhačka jejich podezření ověřila tak, aby to nezaregistrovali cestující.

Gripen našel dopravní letadlo zhruba ve výšce 8,5 kilometru nad Benešovem. Přiblížil se k němu zespodu, a když pilot zjistil, že je civilní letadlo v pořádku, podal o tom hlášení, odletěl a zapojil se znovu do cvičení. Jeho záchranná mise trvala asi 12 minut.

Naposledy pomohly dva gripeny 13. října letounu Boeing 747 thajských aerolinií letícímu z Německa do Polska, který ztratil radiové spojení s řízením letového provozu v Praze-Ruzyni. K prvnímu ostrému zásahu odstartovaly gripeny z Čáslavi loni v srpnu.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika