Stanislav Gross podal demisi

Předseda ČSSD Stanislav Gross rezignoval na post předsedy vlády České republiky. S ním tak padla celá koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Gross předal svou demisi v pondělí ráno do rukou prezidenta republiky Václava Klause. Ten ji přijal a je připraven ještě dnes jmenovat nového předsedu vlády. ČSSD navrhuje svého místopředsedu Jiřího Paroubka.

Ještě před tím podepsali lídři stran novou koaliční dohodu, v tomto volebním období už třetí. Oznámil to šéf lidovců Miroslav Kalousek.

Smlouva podle Kalouska obsahuje ustanovení, že koaliční partneři budou v zásadních věcech hlasovat společně a nebudou hledat podporu u opoziční komunistické strany. "Týká se to návrhu státního rozpočtu, daňových zákonů a věcí týkajících se obrany státu a ochrany vlastnictví," citoval z textu lidovecký předseda. Dokument zveřejní koaliční partneři později, dodal.

Podle místopředsedy US-DEU Karla Kühnla tím však krize nekončí, důležité bude hlasování o důvěře novému kabinetu v Sněmovně. Někteří poslanci ČSSD, kteří nejsou spokojeni se smlouvou, totiž dávali najevo, že s podporou váhají. Podle některých zdrojů ale bude hlasovat pro vládu celý sociálnědemokratických klub. Vláda musí požádat o důvěru do třiceti dnů.

Nová vláda ještě dnes

Novou vládu premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) jmenuje prezident Václav Klaus pravděpodobně dnes v 17:00. Prohlásil to Paroubek, který má za Klausem přijít na Pražský hrad ve 14:00. Při tomto setkání ho Klaus oficiálně pověří sestavením kabinetu, informoval mluvčí Hradu Petr Hájek.

Paroubek řekl, že ve 14:00 pravděpodobně ještě nebude znát jméno nástupce Vladimíra Mlynáře ve funkci ministra informatiky. Kandidáta má nominovat nejmenší ze tří vládních stran, a to Unie svobody-DEU.

"V 17:00 už budou snad všichni moct jít na Hrad," dodal Paroubek. Unionisté mají svého kandidáta vybrat na zasedání svého vedení ve 13:00. Paroubek již ráno informoval ministry formovaného kabinetu, aby se na jmenování připravili.

Ratifikace evropské ústavy

První prioritou nového kabinetu, který má podle smlouvy pracovat až do jmenování nové vlády po řádných volbách v polovině příštího roku, je ratifikace evropské ústavy.

Dalšími úkoly, které by měl ještě do voleb splnit, je snížení daní ze středních a nízkých příjmů, příprava tezí důchodové reformy, předložení zákona o střetu zájmů, zákona o úpadku a státního rozpočtu.

Kabinet bude mít 18 členů. Nejvíce, 12 křesel, obsadí socialisté, po třech lidovci a unionisté. Svým programovým prohlášením naváže na předchozí vlády.


Text dohody o spolupráci ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU

Smlouva o spolupráci demokratických proevropských stran ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU

1. Smluvní strany ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU se při odpovědnosti za stabilitu, prosperitu a evropskou budoucnost České republiky rozhodly vytvořit vládu opírající se o demokratickou většinu těchto stran v Poslanecké sněmovně.

2. Smluvní strany respektují nominaci ČSSD na funkci předsedy vlády.

3. Smluvní strany se dohodly, že ve vládě, která bude mít včetně předsedy vlády celkem 18 členů, bude uplatněno zastoupení ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU v poměru 12:3:3 v rozdělení, které je uvedeno v příloze této smlouvy a které navrhne nově jmenovaný předseda vlády prezidentu republiky. Vláda bude rozhodovat většinovým hlasováním.

4. Vláda vzniklá na základě této smlouvy bude pracovat až do jmenování nové vlády po řádných volbách do Poslanecké sněmovny.

5. Vláda ve svém programovém prohlášení naváže na programová prohlášení předchozích koaličních vlád. Smluvní strany za hlavní priority vlády vzniklé podle této smlouvy považují:

1. Ratifikaci evropské ústavní smlouvy

2. Snížení daní z příjmů pro středně a nízkopříjmové skupiny

3. Příprava tezí důchodové reformy

4. Předložení zákona o střetu zájmů

5. Předložení zákona o úpadku

6. Schválení státního rozpočtu na rok 2006

6. Smluvní strany se nebudou podílet na schvalování návrhů mimo společnou vůli smluvních stran v těchto oblastech:

- státního rozpočtu na rok 2006

- daní a poplatků, včetně zákonů na podporu jejich správy

- týkajících se ochrany vlastnictví

a zásadních rozhodnutí ve věcech zahraniční a obranné politiky státu

K zajištění tohoto cíle v Poslanecké sněmovně bude uzavřena samostatná dohoda na úrovni poslaneckých klubů smluvních stran v Poslanecké sněmovně.

Spolupráce smluvních stran v Senátu bude řešena samostatnými dohodami.

7. Případné spory budou smluvní strany řešit dohodou.

(trj), PRÁVO

obsah | Česká republika