Gross připustil, že by mohl podat demisi

Předseda vlády a ČSSD Stanislav Gross ve čtvrtek poprvé připustil, že by se mohl vzdát své funkce premiéra. Předsednictvo sociální demokracie zároveň nabídlo lidovcům a unionistům jednorázovou dohodu o sestavení většinové vlády s podporou 101 hlasu poslanců koaličních stran.

Gross přitom ještě před jednáním předsednictva ČSSD spekulace o demisi odmítal. "Ne. Vycházíte ze spekulací, které teď nejsou na místě," odmítl před jednáním předsednictva Gross, že by o rezignaci uvažoval. Grossova rezignace na post premiéra byla jedním z hlavních bodů jednání špiček sociální demokracie. Předsednictvo soc. dem. zasedalo ve Sněmovně od 13 hodin, o dvě hodiny později se k němu přidal i poslanecký klub ČSSD. Vedení soc. dem. se rovněž shodlo na tom, že v novém kabinetu by neměly být špičky koaličních stran. To platí i pro případného nového premiéra z řad ČSSD. Toho by vybral Stanislav Gross. Ze hry je tak například Bohuslav Sobotka, který je místopředsedou strany. Naopak bez vrcholné funkce ve straně je např. Zdeněk Škromach současný ministr práce a sociálních věcí.

"Tato vláda by nesla odpovědnost za ratifikační proces Evropské ústavní smlouvy," uvedl Gross na tiskové konferenci s tím, že by mohla přijmout i rozpočet na rok 2006. To však podle premiéra není hlavní podmínka. Koaliční partneři předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek a první místopředseda US-DEU Karel Kühnl rozhodnutí sociální demokracie vítají. Lidovci však dali najevo, že si nenechají radit ani přikazovat, koho do nové vlády nominují.

Prezident Václav Klaus, kterého premiér o rozhodnutí předsednictva ČSSD informoval, se k aktuálnímu vývoji na domácí politické scéně vyjádřil před svým odletem do Vatikánu na ruzyňském letišti. Ochotu Stanislava Grosse rezignovat přivítal a uvedl, že je připraven tomuto řešení pomoci.

Lidovci: bez Grosse můžeme jet dál

Předseda lidovců Miroslav Kalousek před zahájením jednání sociální demokracie řekl, že KDU-ČSL již dva měsíce opakuje, že za nejlepší možné řešení považuje pokračování stojedničkové koalice s jiným předsedou vlády, kterého navrhne ČSSD. "Je to to nejlepší možné řešení," řekl Kalousek. Odmítl přitom odpovědět na otázku, zda by byl ochoten do takové vlády vstoupit. "To jsou další patra případných rozhovorů. V tuto chvíli nemohu vyloučit vůbec nic. V tuto chvíli záleží na tom, zda partneři přistoupí na náš názor," řekl.

Prezident republiky Václav Klaus dal počátkem týdne najevo, že po případném pádu vlády by znovu pověřil zástupce ČSSD jako nejsilnější parlamentní strany jednáním o vzniku nového kabinetu. Naznačil ale, že by to byl zřejmě poslední pokus. Nejpravděpodobnější většinovou koalicí zůstává podle Klause i nadále dnešní koalice.

Kvůli krizi již osmnáctičlennou vládu opustilo pět ministrů tři lidovci, unionista Vladimír Mlynář a naposledy ve středu šéf Legislativní rady vlády Jaroslav Bureš, nestraník nominovaný ČSSD.

(trj), PRÁVO

obsah | Česká republika